Троен скок на сметките за газ, пенсионери изнемогват и търсят алтернативи

Все повече хора се ориентират към отопление на ток

08.05.2022 | 19:25 Редактор: Искра Ангелова

Три пъти са се увеличили сметките за газ само да година. Заради кризата със синьото гориво и след отпадането на мораториума, все повече хора се ориентират към отопление на ток. Фирмите, които продават климатици, вече отчитат увеличаване на продажбите.

Георги Георгиев и съпругата му са пенсионери. Отопляват жилище от 62 квадрата, но след последния зимен сезон, фактурата им за газ е двойна по-голяма.

"Отоплявам се с газ, откакто има газ в Елин Пелин. Досега беше много добре. Най-голямата сметка, която плащах, беше 180 лв. за 1-2 месеца през зимата. Тази зима сметките скочиха над 300лв. Работата не е добре за нас пенсионерите. И с пенсия 500 лв. и съпругата 400 - работата става много сложна", сподели Георги Георгиев.

Затова семейството вече търси алтернативи за отопление.

"Сега вече се замислям, може би на дърва, че и за тока не знам ще е. Мисля, че ще е по-добре, макар че на газ беше най-добре досега", допълни той.

Антон Георгиев е собственик на фирма за отопление, вентилация и климатизация. В последно време все повече хора търсят неговите услуги за монтаж на климатици и термопомпи.

"В момента се намираме на един обект, който клиент има газов котел и ние му монтирахме допълнително термопомпа. В последно време отоплението на термопомпа, което включва и климатичните инсталации, те също са вид термопомпа, става доста по-изгодно и доста по-сигурно, като се надяваме, че последното нещо, което ще спре, е електрозахранването. Когато е съчетано и с подово отопление - това пък е най-добрият вариант, защото ако една термопомна работи на 37-38 градуса, в една къща от 200 квадрата консумацията на ток ще е около 200-250 лв. при сегашните цени на тока, в сравнение с газта - около 700-800 лв. в момента", коментира собственикът на фирма за отопление, вентилация и климатизация Антон Георгиев.

Инвестицията за тази инсталация е по-голяма, но в дългосрочен план би излязло по-изгодно, казва Антон.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Докога ще издържи управляващата коалиция?

Ще изкара пълния си мандат въпреки различията и трусовете.
9%
Ще се разпадне съвсем скоро и до няколко месеца отиваме на избори.
55%
Ще издържи до края на тази година, предсрочни избори ще има през 2023 г.
13%
И управляващите, и опозицията не искат избори - ще правят компромиси максимално дълго време.
23%
Общо 1906 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
цели и интереси
преди 1 година
Честито! Затова пък сме "свободни" от руския газ и евро-атлантически солидарни! Свободата е скъпа, затова ще плащаме скъпо за американски втечнен газ..... Сигнализирай за неуместен коментар