България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Училищата изнемогват заради високите сметки - има ли опасност да затворят врати?

"Нямам притеснение, че някое училище ще затвори", посочи директорът Асен Александров

05.05.2022 | 08:07 Редактор: Ваня Кузманова

40% по-голяма издръжка ще трябва на училищата за справянето със сметките за ток и парно. 

"Има училища, които са на "Топлофикация", на газ, на нафта, така че сметката за издръжка на различните училища е различна. Към този момент отоплителният сезон приключи и имаме доста по-малко средства за отопление и осветление. Обсъждахме да се направи анализ на средствата, които са изразходвани за издръжка и да бъде актуализиран бюджетът на различните типове училища някъде през септември", заяви директорът на столичното 51 СУ "Елисавета Багряна" в София и председател на Сдружението на директорите в средното образование Асен Александров за "България сутрин". 

Директорът няма притеснение, че на 5 септември някое училище ще затвори и ще каже, че няма пари. Бюджетът на училищата е прозрачен процес и той се наблюдава непрекъснато. 

"Обсъждахме учителската заплата да бъде 125% от средната заплата за страната. Това, което министърът пое като ангажимент, е да се следи този коефициент и ако средната заплата за страната се увеличи с 10%, с толкова да се увеличи и учителската", каза Асен Александров пред Bulgaria ON AIR

Той обясни и за помощта към украински деца. 

"Към момента за тази година Министерството на образованието в Украйна е искало от нашето министерство да подпомогне с компютри и интернет мрежа, за да могат украинските деца да си завършат онлайн в Украйна. Така че, ако войната се проточи, е твърде вероятно да има ученици от Украйна от следващата година", завърши Александров. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Докога ще издържи управляващата коалиция?

Ще изкара пълния си мандат въпреки различията и трусовете.
9%
Ще се разпадне съвсем скоро и до няколко месеца отиваме на избори.
55%
Ще издържи до края на тази година, предсрочни избори ще има през 2023 г.
13%
И управляващите, и опозицията не искат избори - ще правят компромиси максимално дълго време.
23%
Общо 1906 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК