Драстично увеличение на тока, малки компенсации за студентите

Около 28 хиляди души ще получат по около 60 лева за периода октомври – декември 2021 г.

27.03.2022 | 14:27 Редактор: Теодора Патронова

По 60 лева компенсации за ток ще получат студенти и докторанти. Като небитови потребители те получават значително по-големи сметки за електроенергия в общежитията през последните месеци.

Светослав Илиев споделя, че като студент има сериозни разходи.

"Плаща се семестър, всеки месец се плаща наем. Инфлацията, увеличават се цените на всичко", каза той.

Най-сериозни са разходите за електроенергията. Затова студентите ще бъдат подпомогнати финансово заради високите сметки за ток в общежитията. 

"Бяхме свидетели на случай в Студентски град за сметка от 450 лева за стая, което на база на предишни години е увеличение над 300%", съобщи зам. председателят на Студентския съвет Станимир Бояджиев.

В общежитията към Русенския университет ситуацията е различна – увеличението на електроенергията там се поема от дружеството с частична компенсация от държавата. Но не е достатъчно.

"Малка е компенсацията, защото увеличението е драстично в сравнение със същия период за миналата година", обясни управителят на "Студентски столове и общежития" – Русе Мирослав Петров.

Около 28 хиляди души ще получат по около 60 лева за периода октомври – декември миналата година.

"Това, което ние подразбрахме, е, че тя ще бъде еднократна, а според нас тя трябва да бъде на база месечна основа като всички, които получават месечна компенсация", поясни Бояджиев.

За компенсациите правителството отпусна на държавните висши училища и дружеството "Студентски столове и общежития" близо милион и половина лева.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК