Мисията на ООН в Украйна е документирала стотици военни престъпления на Русия

Броят на убитите цивилни е "хиляди по-висок" от първоначално дадена цифра и смъртността се е влошила

10.05.2022 | 16:50 Редактор: Теодора Патронова
Мисията на ООН в Украйна е документирала стотици военни престъпления на Русия

В Украйна са извършени нарушения на човешките права, "които може да се равняват на военни престъпления", заяви на брифинг за журналисти ръководителката на мисията на ООН за наблюдение на човешките права в тази страна Матилда Богнер.

По думите ѝ тя е получила съобщения за изнасилване и за заплахи със сексуално насилие след посещение в 14 града в районите на Киев и Чернигов. "Жените и момичетата са най-често цитираните жертви", казва тя.

След руската инвазия през февруари ООН твърди, че е документирала 204 случая на насилствено изчезване. Освен извършените нарушения или престъпления от руските сили, на брифинга на ООН бе изтъкнато и за подобни деяния от противниковата страна: "Получихме достоверна информация за изтезания, малтретиране и задържане от украинските въоръжени сили на военнопленници, принадлежащи към руските въоръжени сили и свързани въоръжени групировки".

Русия и Украйна "трябва незабавно и ефективно да разследват" тези твърдения и да "инструктират своите сили" да спрат по-нататъшните нарушения, казва Богнер, цитирана от БГНЕС.

ООН също е регистрирала стотици повредени или разрушени образователни и медицински заведения и около 50 места за поклонение в цяла Украйна.

На брифинга за пресата в Женева Богнър каза, че броят на убитите цивилни е "хиляди по-висок" от първоначално дадена цифра от 3381 и смъртността се е влошила, тъй като хората нямат достъп до медицинска помощ. Мисията за наблюдение на ООН в Украйна документира нарушения на хуманитарното право и правата на човека от началото на инвазията на 24 февруари.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК