Мецола: Бъдещето на Европа е тясно свързано с това на Украйна, заплахата е реална

Украинците гледат към Европа и очакват от нея подкрепа, отбеляза тя

09.05.2022 | 16:01 Редактор: Ваня Кузманова
Мецола: Бъдещето на Европа е тясно свързано с това на Украйна, заплахата е реална

Бъдещето на Европа е тясно свързано с бъдещето на Украйна. Заплахата е реална, а цената на провала – немислима. Това заяви председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, която отправи послание към участниците в Конференцията за бъдещето на Европа по време на заключителното събитие в Страсбург, на което бяха представени резултатите от работата на форума. 

"Бъдещето на Европа все още не е написано. Нашият разказ зависи от всички нас. Този дебат придоби нова реалност на 24 февруари, когато президентът Путин заповяда на армиите си да нападнат Украйна – акт на средновековна агресия", отбеляза Мецола.

Според Роберта Мецола светът е станал по-опасно място, а европейските държави, обединили се в съюз, трябва заедно да отговорят на новите предизвикателства, информира БТА. 

"В този момент войната в Украйна продължава. Милиони избягаха и ще продължат да бягат. Украинците гледат към Европа и очакват от нея подкрепа", отбеляза още председателят на ЕП. 

Тя увери, че европейските институции ще продължат да работят за по-силна, свободна и демократична Европа. Може би не е съвършена, но Европа е бастион на либералната демокрация, свобода и сигурност, каза още Роберта Мецола. 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК