Руски ракети удариха Одеса, Зеленски е сигурен в победата на Украйна

В Мариупол беше извършена евакуация на всички цивилни

09.05.2022 | 13:46 Редактор: Искра Ангелова

В навечерието на годишнината от Деня на победата над нацизма в Украйна руските военни бомбардираха училище и убиха 60 души. В Мариупол беше извършена евакуация на всички цивилни, местните власти призоваха международната общност да помогнат в спасяването на ранени войници.

Бомбардираното училище в село Билохоривка, в което десетки загинаха, било подслон за криещите се от войната, съобщи губернаторът на Луганска област. Там са били приютени общо 90 души, а 30 са успели да се спасят от атаката.

Според официалните власти руски самолет е хвърлил бомбата в събота. От Русия обаче няма последвал коментар.

Днес четири ракети с висока прецизност удариха Одеска област, потвърдиха украинските военни. А сирени за въздушна атака зазвучаха в Киев. Все още няма подробности относно нападенията.

Украинският президент Володимир Зеленски публикува поздравителен адрес по повод Деня на победата. Вървейки по улиците на столицата Киев, държавният глава бе категоричен, че Украйна няма да позволи на Русия да си присвои победата над нацизма през 1945 г.

Той допълни, че много скоро страната му ще празнува два дни на победата.

"Горди сме с нашите предшественици, които заедно с други народи в рамките на антихитлеристката коалиция победиха нацизма. Няма да оставим никого да анексира тази победа, да си я присвои. Ние се борим за свободата на децата си, това означава, че ще победим", категоричен бе Зеленски.

Междувременно завърши евакуацията на цивилни от стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол. През последното денонощие от града са били изведени 408 души, в това число и 65 деца. Властите обаче призоваха международната общност за съдействие при спасяването на ранени войници, борещи се за града си. 

Деца на военни записаха трогателно видео, в което призовават за помощ за своите бащи.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК