Путин: Смъртта на всеки руски войник е мъка за всички, в Донбас те се сражават на своя земя

"Русия призова Запада за честен диалог, за намиране на разумни компромисни решения", заяви руският президент

09.05.2022 | 11:53 Редактор: Искра Ангелова
Путин: Смъртта на всеки руски войник е мъка за всички, в Донбас те се сражават на своя земя

Войниците на руската армия и бойците от Донбас се сражават на собствената си земя, където техните деди са побеждавали врага, заяви руският президент Владимир Путин на Червения площад, предаде ТАСС.

Путин подчерта, че в рамките на "специална военна операция" руските войски се борят за хората в Донбас и сигурността на родината.

"Сега, в тези дни, вие се борите за нашия народ в Донбас, за сигурността на нашата родина - Русия", каза държавният глава в словото си преди началото на военния парад на Червения площад.

"Смъртта на всеки руски войник и офицер е мъка за всички; държавата ще окаже специална подкрепа на децата на руски военнослужещи, загинали в специална военна операция", посочи Путин, като уточни, че в понеделник е подписал указ в този смисъл.

По думите на Путин инвазията на Москва в Украйна е била предприета в отговор на непосредствена заплаха в близост до границите на Русия и подготвяно нападение, включително срещу руския Крим.

"Киев обяви, че е възможно да се сдобие с ядрено оръжие, а блокът НАТО започна активно военно развитие на съседните на нас територии. По този начин за нас беше създадена абсолютно неприемлива заплаха, при това в непосредствена близост до нашите граници", заяви държавният глава, цитиран от БТА.

Според Путин "всичко говореше, че сблъсъкът с неонацистите, бандеровците, на които САЩ и техните по-малки спътници бяха заложили, ще бъде неизбежен".

"Отново видяхме как се развива военната инфраструктура, как започват да работят стотици чуждестранни съветници и как редовно се доставят най-модерните оръжия от страните от НАТО. Опасността нарастваше с всеки изминал ден. Русия даде изпреварващ отговор на агресията. Това беше принудително, навременно и единствено правилно решение - решение на суверенна, силна и независима държава", посочи държавният глава.

"Имаше открита подготовка за нова наказателна операция [в Донбас], за нахлуване в нашите исторически земи, включително Крим. Киев обяви, че може да се сдобие с ядрено оръжие, а блокът НАТО започна активно военно развитие на съседните ни територии. По този начин беше създадена абсолютно неприемлива заплаха за нас, непосредствено на нашите граници", заяви руският държавен глава, предаде Ройтерс.

За разлика от Запада Русия никога няма да се откаже от любовта си към родината, вярата и традиционните ценности, каза Владимир Путин.

"Никога няма да се откажем от любовта си към родината, от вярата и традиционните си ценности, от обичаите на предците си, от уважението си към всички народи и култури. А на Запад сякаш са решили да премахнат тези хилядолетни ценности", каза руският президент.

"Русия винаги се е застъпвала за създаването на система за равноправна и неделима сигурност, която е жизненоважна за цялата световна общност", подчерта Путин.

"През декември миналата година предложихме сключване на договор за гаранции за сигурност, а Русия призова Запада за честен диалог, за намиране на разумни компромисни решения, за отчитане на интересите на другата страна. Всичко беше напразно! Страните от НАТО не искаха да ни чуят", каза руският лидер.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК