Русия: Изпреварихме нахлуване на НАТО в Крим! Западът: Путин плаши света с парада

За първи път бяха показани 122-милиметровите реактивни системи за залпов огън

09.05.2022 | 13:42 Редактор: Искра Ангелова

Мащабен военен парад в Москва в деня, в който Русия отбелязва победа над нацистка Германия, а войната в Украйна навлезе в 75-ия си ден. Противно на очакванията, руският президент Владимир Путин не обяви пълномащабна война, мобилизация или анексиране на украински територии. Той заяви, че Русия е изпреварила нахлуване на НАТО в Крим с намесата си в Украйна. Но не разкри какви ще са следващите му стъпки.

Традиционното отбелязване на 77-ата годишнина от победата във Великата отечествена война отново събра погледите, но тази година без присъствието на нито един западен лидер. Русия демонстрира цялата си военна мощ в 28 града, с участието на общо 650 000 военни и повече от 400 самолета, а на мащабния - този в Москва, преминаха 11 000 военнослужещи и 131 единици военна техника.

За първи път бяха показани 122-милиметровите реактивни системи за залпов огън "Торнадо-Г". Но светът не затаи дъх заради тържествения марш през Червения площад, а заради чаканата реч на руския президент.

Владимир Путин заяви, че Западът се е подготвял за нахлуване на руска територия, включително в Крим.

"Русия даде изпреварващ отпор на агресията. Това беше принудително, своевременно и единствено правилно решение. Решение на суверенна, силна и самостоятелна страна", заяви той.

Путин не направи никакви гръмки изявления, свързани с войната, включително обявяване на победа или пълномащабна мобилизация, тъй като досега Кремъл наричаше случващото се в Украйна "специална военна операция". 

Очакванията бяха той да обяви и анексиране на завладяната украинска област Херсон или Донбас.

"НАТО не пожела да ни чуе. Алиансът имаше съвършено други планове и се подготвяше да нападне Крим. НАТО започна да присвоява прилежащите към нас територии, близо до нашите граници. Всичко говореше за това, че сблъсъкът с неонацистите ще бъде неизбежен", допълни руският държавен глава.

Той отново повтори тезата си, че НАТО е обмисляла ядрена атака. Така Путин не изложи нова военна стратегия извън вече заявената си цел - да превземе целия регион на Донбас в Източна Украйна.

Не закъсняха и коментарите от Запада.

"Путин се опитва да сплаши света с военния парад в Москва. Това, което Путин иска, е руският народ и светът да бъдат в страх от продължаващия мемориал на милитаризма", подчерта министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс.

На този фон - въздушната част на парада в Москва беше отменена заради метеорологичните условия. Очакваше се в небето над Москва да прелетят 77 самолета.

А в Деня на победата хакери атакуваха руски телевизии - малко преди началото на военния парад на екраните се появи надпис: "Кръвта на хиляди украинци и стотиците техни деца е по ръцете ви".

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК