Русия опустошава Одеса със стари съветски ракети, стотици са в капан в "Азовстал"

Руските сили използват подводници, кораби и самолети за изстрелване на ракети

10.05.2022 | 13:50 Редактор: Искра Ангелова

Комендантски част в Одеса след новия руски обстрел. Хиперзвукови ракети са поразили два хотела и търговски център. Има загинал и най-малко петима ранени. Ударено е и пристанището.

Няколко крилати ракети, включително новите руски хиперзвукови "Кинжал", са унищожили целите.

"Руснаците стреляха със стари съветски ракети, защото запасите им явно свършват. Ето защо използват остарели съветски модели. Преди не са имали снайперска точност и след няколко десетилетия на съхранение изглежда, че са загубили способността си да се целят изобщо", каза говорителят на силите на сигурността на Украйна Наталия Гуменюк.

В Одеса и околността се забелязва рязко зачестяване на ударите през последната седмица, а руските сили използват подводници, кораби и самолети за изстрелване на ракети, твърди Киев.

Руските военни засилват присъствието си и по северната граница, докато украинските сили контраатакуват около град Харков. В окупирания от Русия южен град Херсон непрекъснатият обстрел е превърнал сградите в развалини. Много от жителите не искат да се евакуират, защото се грижат за добитъка си, а други не искат да се евакуират, докато децата им са на първа линия.

В същото време продължава обстрелът над "Азовстал" - последната украинска крепост в Мариупол. Съпругата на украински войник разказва, че 700 ранени войници са в капан в завода. Според Киев там има и поне още 100 цивилни.

Деца на военни, защитаващи завода, отправиха емоционален апел бащите им да бъдат спасени.

"Баща ми е войник и в момента се намира в "Азовстал". Той защитава Мариупол и цяла Украйна. Ето защо ние, децата на военни, молим целия свят да освободят родителите ни", зове украинско момче.

А над последната украинска крепост продължава да се вее украинският флаг.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
5 rate up comment rate down comment 3
Дебил
преди 1 година
Играта за украинците свърши. Предават се и ще си доизживеят живота в Сибир. Сигнализирай за неуместен коментар