Петков договори с Камала Харис доставки на втечнен газ от САЩ към България

Вицепрезидентът на САЩ поздрави България за решителните действия за енергиен суверенитет

11.05.2022 | 07:17 Редактор: Тодор Петров
Петков договори с Камала Харис доставки на втечнен газ от САЩ към България

Министър-председателят Кирил Петков проведе среща с вицепрезидента на САЩ Камала Харис. В рамките на разговора им в Белия дом двамата обсъдиха стратегическото партньорство между София и Вашингтон и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в интерес на двете страни. 

Войната в Украйна също бе важна тема от срещата на Петков и Харис. Българският премиер посочи, че случващото се в Европа е ясен знак за необходимостта от ускорени и реални мерки в енергийната сфера. 

Вицепрезидентът Камала Харис поздрави България за решителните действия, с които отстоява своя енергиен суверенитет. От своя страна премиерът Петков посочи, че партньорството на София и Вашингтон е важна част от постигането на газова независимост на България, наред със солидарната подкрепа на ЕС. 

Договорено беше и извършването на реални доставки на втечнен природен газ към България на цени под тези на "Газпром", които да започнат от месец юни, съобщиха от пресслужбата на правителството.

По-рано през деня министър-председателят Кирил Петков проведе разговор с държавния секретар Антъни Блинкен в Държавния департамент. Двамата обсъдиха възможностите за партньорство със САЩ за енергийна диверсификация на България и на региона. 

Петков и Блинкен разговаряха също за модернизацията на българските въоръжени сили, както и за стабилността и развитието на Западните Балкани.

Докога ще издържи управляващата коалиция?

Ще изкара пълния си мандат въпреки различията и трусовете.
9%
Ще се разпадне съвсем скоро и до няколко месеца отиваме на избори.
55%
Ще издържи до края на тази година, предсрочни избори ще има през 2023 г.
13%
И управляващите, и опозицията не искат избори - ще правят компромиси максимално дълго време.
23%
Общо 1906 гласа

Снимка: Пресслужба на МС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
ама надали
преди 4 дни
Поредният кьор-фишек на Кирето и компания! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
манипулации
преди 4 дни
В САЩ горивата са на най-високата си стойност за всички времена, а ние ще внасяме втечнен газ, на по-ниска цена? Някой нещо не е разбрал... Сигнализирай за неуместен коментар