България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Багер изравни дюните на "Бутамята", фитоеколог призова МВР да се намеси

"Вижда се разрушаване на дюните с характерната им растителност", посочи проф. д-р Росен Цонев

06.04.2022 | 09:25 Редактор: Ваня Кузманова

Багер изравни дюните край заведение на плаж "Бутамята" край Созопол. От Министерството на околната среда и водите съобщиха, че са разпоредили проверка, която трябва да бъде извършена от Регионалната инспекция по околна среда и води на област Бургас. 

"Нарушението е основно на Закона на биологичното разнообразие. Дюните в България, освен че са местообитание, което е много ограничено по своето разпространение, е и много чувствително на всякаква намеса. Формирано е при много специфични условия, при взаимодействието на морето, вятъра и сушата и е свързано като местообитание на много защитени видове - специално растения", коментира фитоекологът и преподавател в Софийския университет проф. д-р Росен Цонев за "България сутрин".

По думите му това, което се вижда, е разрушаване на дюните с характерната им растителност. 

"Това е нарушение на Закона за защитените територии. Дюните се образуват за хиляди години, защото това е едно много специфично геоморфоложко образование. Да се формира наново или да се възстанови частично ще отнеме десетилетия" обясни фитоекологът пред Bulgaria ON AIR.

"Би следвало да се намесят и органите на реда - полиция и прокуратурата да направят разследване -  има ли разрешение физическото или юридическото лице да извършва каквито и да било дейности в тези дюни, и да се установи кой е извършил нарушението", заключи проф. д-р Цонев.  

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Иванова
преди 2 години
Това не е край Созопол! Сигнализирай за неуместен коментар