България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какво се случва у нас с бягащите от войната украински майки с деца?

Вярват, че до месец-два ще свърши войната и ще се върнат в Украйна, каза Надежда Рангелова

31.03.2022 | 08:18 Редактор: Елеонора Танева

Ситуационният център в София помага активно на украински семейства. Той предоставя храна и дрехи на бягащите от войната. 

"Имаме разделения - хора, които се занимават с регистрацията при приемането на бежанци. След това други им дават нужните дрехи и храна. В ситуационния център е и Детският хуманитарен център, който отговаря на нуждите на майки с деца. В него децата остават, докато майките подготвят документите им. За тях се грижат две момичета от Украйна", обясни зам.-председателят и член на УС на фондация "За Доброто" Надежда Рангелова в студиото на "България сутрин". 

Майките с деца остават в ситуационния център за няколко часа. След това се насочват към местата, където ще бъдат настанени да живеят. 

"Някои от тях се настаняват в домовете на хора, които са решили да ги приемат, при приятели, други имат възможност за хотел. Тези хора още са в шокова ситуация на отрицание. Те вярват, че до месец-два ще се върнат в Украйна. Трудно приемат перспективата, че войната няма да свърши скоро", заяви Рангелова пред Bulgaria ON AIR.

Проблем, пред който вече се изправят бежанците, е привършването на местата за настаняване в София.

"Има огромна вълна от желаещи хора да помагат с настаняване, с храна. Но в София вече почти няма места за настаняване. Имаме едно дете във Варна, което е с онкохематологично заболяване. Има нужда от спешно вливане, търсим къде да ги настаним за седмица-две в София", уточни председателят на фондация "За Доброто".

Фондацията работи с доброволци медицински специалисти и зъболекари, които предоставят нужното лечение, основно на деца. Списъците с нуждите на ситуационния център се обновяват ежедневно. Но винаги са необходими детски храни, памперси. 

Събеседникът уточни, че е много важно създаването на алтернативни детски центрове, в които майките да могат да оставят децата си, за да се опитат да започнат работа.

"За да могат да организират живота си за няколко месеца, имат нужда някой да поеме грижата за децата. Докато децата бъдат приети в детски градини и училища, имат нужда от грижи, които са много специфични. Към момента се води разговор с Министерството на образованието каква да бъде официалната форма, за да могат тези центрове да получат финансиране от държавата", каза още Рангелова.

Надцени ли се Путин или подцени Украйна и Запада?

Да, трябваше да се откаже след силния отпор на украинците и неуспеха на бързата окупация.
15%
Не очакваше толкова тежки санкции, но няма да признае поражение.
21%
Путин е непоколебим, защото газта и копчето за ядрените оръжия са в ръцете му.
10%
Много добре знае какво прави и войната се развива по предварителния му план.
54%
Общо 7417 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК