Хотелиери алармират: Бавната регистрация на бежанците ще ни остави без помощи

Те настояват срокът да бъде удължен, така че да получат парите и за март

28.03.2022 | 12:35 Редактор: Жаклина Иванова

Заради бавните процедури по регистрация на украинските бежанци, хотелиерите в Добричко смятат, че няма да получат средствата за издръжката им, които отпуска държавата. Те настояват срокът да бъде удължен, така че да получат парите и за март.

Над 2000 украинци са настанени в хотели по Добруджанското Черноморие. Повечето от тях обаче нямат удостоверение за временна закрила. Причината е, че досега те се издаваха единствено на граничния пункт при Дуранкулак.

"Към момента тази процедура, според мен, никой не я е свършил никъде. Причината е, че регистрацията върви много бавно навсякъде. Има хотели, в които няма нито един човек, който да е получил временна закрила, и това е масово", каза управителят на хотел в Балчик Христо Желев.

Според хотелиери, не повече от 10 на сто от хората, които са настанени в местните хотели, ще могат да се регистрират. По-предприемчивите, като него, сами се ангажират да извозват хората до пункта за регистрация в Дуранкулак.

"250 лв. ние плащаме за транспорт всеки ден... Хората просто са удивени - те идват от война, стресирани и ние продължаваме да ги стресираме допълнително. Може ли в 4:00 часа да стават, за да преминат за деня?!", изтъкна управителят на хотел в Кранево Христо Стилиянов.

Областната дирекция на МВР разкрива още 5 пункта за временни регистрационни документи. "Само до 10:00 часа днес в полицейските управления Шабла, Каварна, Албена и Балчик са издадени общо 70 документа. Следобед трябва да заработи и регистрационно бюро в дирекцията на ОД на МВР в Добрич", обясни областният управител на Добрич Галин Господинов.

Хотелиерите обаче са песимисти, защото броят на хората, които идват у нас, се увеличава.

"Надявам се здравият разум на държавата да прояви разбиране в тази посока и да се удължи срокът, дори минимално. В последните седмици хората, които дойдоха и отседнаха в града и околността ни, станаха много", каза собственикът на хотел в Балчик Симеон Господинов.

Независимо, че може да останат без помощта от 40 лв. на човек, хотелиерите са категорични, че няма да затворят вратите си за бежанци.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК