Хотел в Кранево приюти украински деца: Бяхме в мазето, а над нас - изтребители

Доброволци помагат в извозването им до България

23.03.2022 | 19:02 Редактор: Искра Ангелова

Хотел в Кранево приюти 35 украински деца без родители, бягащи от ожесточените сражения в Киевска област. Местната администрация организира евакуацията на децата, които буквално са събирани от подземия. Доброволци помагат в извозването им до България.

"Тези деца ги изхранваме 3 пъти дневно - закуска, обяд и вечеря. Всички грижи, каквото допълнително искат, полагаме за тях, гледаме да се чувстват като у дома си", каза управителят на хотелския комплекс Христо Стилиянов.

Всички разноски по осигуряването на храна и топлина се поемат от собственика на хотела и от дарители. Утре се очаква нова група от 70 деца. Голяма част от тях пристигат без родители.

"Някои родители са медици. Те си останаха по местата. Нашите мъже не ги пускат. Ако майката е лекар, таткото също не го пускат, защото нашите съпрузи, бащи и братя останаха да защитават домовете ни", коментира ръководителят на групата Юля Брошнецкая.

Най-потърпевши от войната обаче са децата.

"Какво да ви кажа? Беше страшно! Седяхме в мазето, а над нас постоянно летяха изтребители. Много беше страшно", сподели 15-годишният Вова.

Той Вова си пожелава само мир. 

13-годишният Дима престоява в укритие цели 16 денонощия.

"Руските окупатори дойдоха в нашето село на третия ден от войната. С триста бойни единици – снаряди, гаубици и бронетранспортьори. Над нашите домове летяха изтребители и вертолети. В първите часове на войната беше много, много страшно! Започнаха да се чуват взривове, изстрели", допълни Дима.

С децата ще работят специалисти от центровете за обществена подкрепа в Балчик.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
ще има....за да няма над рускйте Сигнализирай за неуместен коментар