Мариупол е въплъщение на Ада, откъснаха Чернигов от Киев, Одеса се готви за десант

Трима души, две, от които деца, са били убити при нападение на жилищен блок в град Рубижне

23.03.2022 | 13:59 Редактор: Ваня Кузманова

На третата седмица от войната в Украйна около 100 хил. цивилни остават в обсадения Мариупол без храна, вода, лекарства и под постоянни бомбардировки. Разпространени бяха кадри от високо на разрушения украински град.

А сутринта жилищен квартал в Киев беше обстрелян от руските сили. Четирима души са ранени. В друг столичен район сграда е напълно разрушена и опожарена.

Русия предупреди, че влизане на миротворци на НАТО в Украйна е опасен ход. Говорителят на Путин - Дмитрий Песков заяви, че не изключва използване на ядрени оръжия при екзистенциална заплаха за Русия. 

"Въпреки всички трудности, през изминалия ден бяха спасени над 7000 жители на Мариупол. Продължаваме тази важна задача. Руските пилоти не мислят за заповедите, които изпълняват, защото убийството на цивилни е престъпление. И вие ще носите отговорност за това, независимо дали е днес или утре. Това е неизбежно", заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.  

Девет хуманитарни коридора са договорени за евакуация на цивилни, хванати в капан в украински градове, съобщи вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук, но уточни, че безопасното преминаване от Мариупол не е договорено с Русия. 

Верешчук изрази надежда хората, които желаят да напуснат града, да могат да стигнат до близкия Бердянск, където ги чака хуманитарна помощ. 24 автобуса са в готовност за превоз на хора. 

В пристанищния град Одеса местните хора се подготвят за руска офанзива. Сирени за тревога се чуват по няколко пъти на ден, призовавайки жителите да се скрият в бомбоубежище. Във времето на затишие строят барикади от чували с пясък.

В Чернигов руски военни бомбардираха моста над река Десна, който свързваше града с Киев. Преди това по него е извършвана хуманитарна помощ и евакуация на цивилни. 

Трима души, две от които деца, са били убити при нападение на жилищен блок в източния град Рубижне в Луганска област. Тежка е обстановката и в град Харков. Въпреки това музикант намира за време за изкуство, дори по време на война. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
2 rate up comment rate down comment 0
Тоя славещия
преди 2 години
Ти кат толкова славиш раша, хващай и се изнасяй там. Какво пишеш тука на чужд език в чужда страна. Хем ще си я славиш там раша по-от близко, хем ще се радваш. Тука не си желан нито със славенето на чужди, нито с лъжите дето си ги чул някой да ти казва, нито с радостта си от застреляни по каквато и да е причина. Махай се! Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 5
Слава России
преди 2 години
"азов" "айдар" и "донбас" са разбити!Нацистите се преобличат като цивилни и бягат от града по установените от РФ мирни коридори, но там биват събличани от вежливи момчета във зелени униформи, и имащите татуировки със нацистка символика са арестувани.Едни се опитаха със стрелба да избягат по време на проверка при КПП но бяха застреляни като кучета.Останалите малко живи обстрелват нарочно жилищни райони с гаубици и миномети.Такива *** ли защитаваш, Европо, стара ***?? Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 3
Наблюдател
преди 2 години
Аре бе, троловете, що не коментирате тук действията на вашият кумир? Сигнализирай за неуместен коментар