Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Даренията компенсират дефицитите на държавата спрямо украинските бежанци?

Д-р Антон Койчев: Много хора се оказаха достойни, отвориха домовете си, приемат украинци

23.03.2022 | 21:11 Редактор: Здравко Черкезов

Каква здравна помощ могат да получат бежанците в София? 

"Столичната община беше първата институция, която реагира почти незабавно. Още с пристигането на първите бежанци кметът изпрати от дирекция "Аварийна помощ и пътна безопасност" автомобили на границата да превозват бежанци. На предната сесия на СОС гласувахме 300 хил. лв. в очакване на първите бежанци, тъй като тези хора имат нужда от 3 основни неща – подслон, храна и психологическа помощ", посочи председателят на здравната комисия в СОС д-р Антон Койчев в студиото на "Денят ON AIR".

Всички столични болници работят с украински бежанци, като 68 от тях са вече настанени в общински лечебни заведения, стана ясно от думите му.

"Много хора се оказаха достойни, отвориха домовете си, приемат украинци с отворени обятия, за което и самите хора им благодарят. Можем да се гордеем като съпричастен народ, а групата на ГЕРБ-СДС в СОС например, направи дарение и ще бъдат закупени 200 броя неперсонализирани карти за доброволци, които работят с украинските бежанци – ще могат да се придвижват свободно с градския транспорт", изтъкна д-р Койчев.

 

Според него няма значение дали през Здравната каса ще се финансира лечението на бежанците, стига да се помогне финансово на тях.

"Ние сме длъжни да помогнем. Естествено ще има много дарителска дейност, която ще компенсира дефицитите, които държавата създава", каза общинският съветник от ГЕРБ-СДС пред Bulgaria ON AIR.

Председателят на здравната комисия в СОС обърна внимание на тежкото отражение на високите сметки за ток и газ върху финансите на лечебните заведения. "Печалбата на болниците ще бъде изядена. Това, което ще им остане за капиталови разходи, ще бъде сериозно редуцирано", смята той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
каси
преди 2 години
само така, вземете си ги в къщи и тренирайте заедно " Зиг, хайл!" Сигнализирай за неуместен коментар