Русия: Спираме настъплението към Киев, концентрираме се върху окупацията на Донбас

Путин: Засега разплащане за руския газ в рубли все още не е възможно

31.03.2022 | 07:12 Редактор: Искра Ангелова

Руската армия спира настъплението към Киев и се концентрира към окупацията на Донбас. Това официално оповести руското министерство на отбраната.

Игор Конашенков обясни, че първият етап на "специалната операция" е планиран така, че да принуди противника да съсредоточи силите, средствата, ресурсите и военната си техника, за да задържи в отбрана големи населени места, включително Киев.

Руските танкове достигнаха до предградията на 15-20 километра от центъра на столицата още в първите дни на войната, но резултатът оттогава са единствено разрушения и загуба на жива сила и бойна техника.

Западни разузнавателни служби изразиха съмнение, че руските части ще намалят ударите в тази част на Украйна. И смятат, че става дума по-скоро за ротация на отделни руски части и целта е заблуда на противника.

А в разговор по телефона с няколко европейски лидери Владимир Путин е обяснил, че въпреки ултиматума на Москва - засега разплащане за руския газ в рубли все още не е възможно.

По думите на украинския президент Володимир Зеленски преговорите с Русия продължават, но засега са само "думи без конкретика". Той постави под съмнение твърденията на Русия, че деескалира бойните действия в страната му, като ги нарече предвестник на нови удари в източния украински регион Донбас.

Според американското разузнаване - Путин не е бил наясно относно слабото представяне на армията му в Украйна и че съветниците му умишлено са го подвели относно реалния ход на офанзивата, което е довело до трайно покачване на напрежението в Москва.

Надцени ли се Путин или подцени Украйна и Запада?

Да, трябваше да се откаже след силния отпор на украинците и неуспеха на бързата окупация.
15%
Не очакваше толкова тежки санкции, но няма да признае поражение.
21%
Путин е непоколебим, защото газта и копчето за ядрените оръжия са в ръцете му.
10%
Много добре знае какво прави и войната се развива по предварителния му план.
54%
Общо 7417 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК