Достъп до здравни услуги: Готови ли са личните лекари да приемат бежанци от Украйна?

Необходимо е украинците у нас да получат статут на временна закрила

26.03.2022 | 14:01 Редактор: Жаклина Иванова

Украинските бежанци трябва да получат статут на временна закрила, за да имат достъп до всички здравни услуги. Общопрактикуващите лекари изразяват готовност да приемат всички, но не се знае ще има ли достатъчно места в пациентските листи.

Иван Илюшенко пристига преди дни във Велико Търново от Одеса заедно със съпругата и сина си.

"Решихме да направим временна регистрация, тъй като не знаем как ще се развие ситуацията в Украйна. Ако войната продължи още, може да се наложи детето да тръгне на училище", каза той.

Една от причините да си направи регистрация е да получи достъп до здравни услуги.

"Всички украински граждани, които са регистрирани с личен номер на чужденец, имат право да си изберат свой лекар и да получават здравна помощ. С уговорката, че говорим за тези, които поискат този статут, защото има и такива, които са в качеството си на туристи и за тях важат общите правила за чужденци, които имат право на спешна помощ в България", посочи председателят на РК на БЛС д-р Христо Димитров.

Въпреки готовността на общопрактикуващите лекари да запишат украинските пациенти, възниква казусът, че на много места те вече са с препълнени практики и не е ясно, ако напливът стане по-голям дали всеки ще може да бъде обслужен.

"Колегите са готови да лекуват всички пациенти, включително и бежанците от Украйна. Тук особеното е за децата, които идват от Украйна - трябва да бъде уточнен имунизационният им статус. Ако имат пропуснати ваксини или такива, които не присъстват в украинския имунизационния календар, те трябва да бъдат направени в България", добави д-р Димитров.  

Без статут за временна закрила украинци могат да бъдат преглеждани като туристи, но не може да им се назначават изследвания.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК