Хипермаркети в помощ на украинските бежанци със стоки и работа

Над 500 украински семейства вече са преминали през ситуационния център в столичния "Младост"

25.03.2022 | 19:15 Редактор: Теодора Патронова

Верига хипермаркети се включи в помощ на украинските бежанци, като предоставиха хранителни и санитарни продукти на ситуационния център в столичния квартал "Младост". Помощите са събрани от служители и клиенти на магазините.

Преди две седмици Сара пристига в България от град Ирпен. Разбира, че може да получи помощ в ситуационния център в столичния квартал "Младост".

"В 6 часа сутринта пътувах с такси до центъра на Киев, където работя. По пътя жена позвъни на таксиметровия шофьор и му каза, че е започнала войната. Пристигнах тук с майка ми. Баба ми, дядо ми и баща ми са в Харков. Имам приятели в Киев и в Харков. Почти с никого нямам връзка", разказа тя.

Сара е актриса и иска да продължи да се занимава с това и в България. Засега помага в грижите за децата в ситуационния център. Той работи от началото на войната.

"Тук се извършват различни дейности. От хуманитарна помощ, до почасова детска грижа. Но най-важното, за което ние работим, е възможността хората, които си търсят убежище в България, да могат максимално бързо да се интегрират и максимално бързо да си стъпят на краката да си стъпят на краката", обясни комуникационният координатор в Ситуационния център Йоана Бостюк.

Над 500 украински семейства вече са преминали през центъра в търсене на помощ и убежище.

"Изключително сме благодарни на всички, които даряват храна, дрехи, стоки от първа необходимост. Най-важната помощ, от която хората от Украйна имат нужда, е емпатия и разбиране за тяхното положение", подчерта Йоана Бостюк.

В подкрепа на украинските бежанци се включиха и от голяма верига хипермаркети.

"Има две колички зад касова зона. Когато клиентите пазаруват, отделят това, което преценят и ги оставят. Самата инициатива стартира в началото на седмицата и може да се похвалим, че напълнихме една кола с повече от 20 торби", поясни зам.-управителят на верига хипермаркети Борис Стефанов.

Кампанията продължава във всички магазини от веригата. А съвсем скоро се очаква там да започнат работа и две украински бежанки.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК