България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Журналисти: Путин помоли украинците да му свършат работата, изненадаха го с героична съпротива

Основната му цел е да смени властта в Украйна, със санкции трябва да бъдат спрени парите, с които плаща войната, коментираха Петко Георгиев и Чавдар Стефанов

28.02.2022 | 10:00 Редактор: Елеонора Танева

Пети ден от началото на войната в Украйна. Путин продължава да демонстрира военна мощ.

"В Русия въведоха особен режим на стратегическите войски. Това най-вероятно е поредното дрънкане и плашене. В САЩ ядрените оръжия са приведени във втора степен на готовност, нещо, което е правено само два пъти досега", коментира журналистът Чавдар Стефатов в студиото на "България сутрин".

Той уточни, че въпреки многобройните протести в десетки руски градове, Путин има силна подкрепа от руския народ, който е убеден, че зад всичко стоят САЩ и НАТО, които са разрушили Съветския съюз и искат да разрушат и Русия. 

"Има към 3 000 души арестувани. Има и над 1 млн. подписки срещу войната. Нещо, на което Путин ще трябва да обърне внимание. Той се е надявал да бъде посрещнат в Украйна с хляб и сол. Ако един ден всички свърши благополучно, и Путин и обкръжението около него трябва да бъдат изправени на съд в Москва", заяви Стефанов.

А според журналиста Петков Георгиев не трябва да се възлагат огромни надежди на евентуалните преговори между Украйна и Русия.

"Самият Зеленски също беше скептичен. На такова ниво от преговорите не можем да очакваме чудеса. Зеленски обясни своята позиция - да не остане в Украйна никой, който да не вярва, че е потърсил мирно решение на конфликта. Украинците изненадаха Путин със своята твърда героична съпротива. Той първо предложи на украинската армия да капитулира. Като видя, че не се получава играта му, предложи държавен преврат - помоли се на украинците да му свършат работата. И сега казва - дайте да преговаряме", коментира Петков Георгиев пред Bulgaria ON AIR. 

И очерта основната цел на Путин -  да смени властта в Украйна. Но прогнозира, че това ще бъде твърде трудно.

"Във военен план, въпреки героичната съпротива на украинците, Русия има несравнимо по-голяма армия и огнева мощ. Как окупираш и държиш в подчинение Украйна с 50 млн. население? За да се въведат там окупационни части, те трябва да са стотици хиляди и да стоят с години", обясни журналистът.

И беше категоричен, че след тази война никой руснак няма да бъде уважаван в Украйна

"Поколения наред ще гледат на тях като на агресори и окупатори", допълни Георгиев.

И двамата събеседници изразиха мнение, че паметникът на съветската армия трябва да бъде премахнат.

"Очевидно ще стане конфликт около 3 март, с различни доводи, един от които ще бъде на честванията да не бъде канена посланик Митрофанова. На 3 март можем да си отбележим спокойно националния празник. Но ако се развяват знамена на днешна Русия, това ще стане повод за конфликт. Сигурен съм, че след години 24 май ще стане националният празник на България", заяви Чавдар Стефанов.

И подчерта, че Русия успява да пренареди световния ред, като вече живеем в епохата на Путин.

"Епохата на силовото решение, на това, че тоягата вече трябва да говори, а не дипломацията. Без сила не става", коментира журналистът.

Петко Георгиев отбеляза, че руският президент само за дни е успял да настрои срещу себе си и най-големите си привърженици.

"Той настрои всички срещу себе си - Тръмп, Орбан, Земан. Милиардите, които бяха похарчени в проруска пропаганда през последните години, изгоряха за 24 часа. Русия остана без възможност да въздейства върху световната политика. Затова привежда ядреното си оръжие в бойна готовност, защото останаха без аргументи", коментира Георгиев.

И изрази убеждението си, че санкциите срещу Русия няма да спрат войната.

"Основният ефект, който не може да бъде бърз, е да се ограничи достъпа на Русия до ресурси, с които да плаща за войната. Това е един от тъжните изводи - действително цивилизованият свят няма механизми, с които да въздейства на хора с ядрено оръжие. Ако Русия нямаше такова, досега да бъдеше решен проблемът", анализира журналистът. 

А украинката Александра Тюрченко сподели пред "България сутрин" за преживения ужас през последната седмица. 

Тя е успяла да избяга от Киев и от два дни е в Западна Украйна, до границата с Румъния. Намира се в район, в който все още няма военни действия. 

"В Киев цари ужас, сега да се излиза от там е невъзможно. Спахме три дни в мазето. Бяхме с колеги, някои от тях са чужденци. Семейството ми не е с мен. Не знам какво ще правя, накъде ще ходя. Тук всички квартири и хотели са заети. Настаняват хората в училищата. Активирана е въздушна тревога по повод атаки с ракети", съобщи Александра Тюрченко.

Одобрявате ли позицията на България срещу руската агресия в Украйна?

Да, категорично! Позицията ни е навременна и много точна.
15%
Реакцията ни закъсня, трябваше по-рано да заемем твърда позиция срещу руската агресия.
23%
Не трябваше да заемаме толкова остра позиция и да подкрепяме санкции срещу Русия!
43%
Неизбежни са тежките икономически последствия за България, каквато и позиция да бяхме заели.
19%
Общо 10009 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК