България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В интернет пространството войната се води чрез хакери и активна пропаганда

Експертът Любомир Тулев поясни, че организацията "Анонимните" се е обединила срещу руската агресия

28.02.2022 | 09:30 Редактор: Теодора Патронова

Вчера няколко български медийни сайтове бяха атакувани с ограничен достъп и сменено съдържание. Много хора се оплакват от блокиране на личните пощи. Започна ли кибервойната?

"Това са атаки, които се водят паралелно още в самото начало на активните военни действия. За съжаление, видяхме, че войната, за която всички ние не очаквахме да се случи, на практика се случва и на физическия фронт, но и във виртуалното пространство. Само за вчера българското правителство излезе със становище, съвместно с дейности подкрепени от ГДБОП, че са филтрирани над 45 хиляди уникални IP адреси. Това означава, че над 45 хиляди уникални машини някъде по света са започнали да търсят уязвимости в интернет ресурси в българското пространство", обясни експертът по киберсигурност Любомир Тулев в "България сутрин".

Той поясни, че организацията на хактивистите "Анонимните", която оперира на територията на онлайн пространството, се е обединила срещу руската агресия.

"Наред с тези активни действия на хакерите в онлайн пространството, видяхме и тихата пропаганда. Руски тролове, които в момента масово населяват социалните мрежи. В момента в интернет пространството войната се води на два фронта - тихият и активният", каза Тулев пред Bulgaria ON AIR.

Експертът препоръча да защитим достъпа до пощата ни онлайн. Трябва да се слагат сигурни пароли и те да бъдат различни за различните пощи. 

"Трябва да се опитаме да сме по-внимателни какви писма отваряме. Хакерите много компрометират нашите пощенски кутии, изпращайки ни фишинг имейли. Хакерите са много изобретателни. Те могат да изпратят фишинг линк чрез чат с непознат. За щастие, големите платформи и приложения на момента филтрират съдържание, което усетят, че е подозрително", добави Тулев. 

Одобрявате ли позицията на България срещу руската агресия в Украйна?

Да, категорично! Позицията ни е навременна и много точна.
15%
Реакцията ни закъсня, трябваше по-рано да заемем твърда позиция срещу руската агресия.
23%
Не трябваше да заемаме толкова остра позиция и да подкрепяме санкции срещу Русия!
43%
Неизбежни са тежките икономически последствия за България, каквато и позиция да бяхме заели.
19%
Общо 10009 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК