САЩ и НАТО за ядрените оръжия: Путин си измисля заплахи и дава опасна заповед

Така оправдава по-нататъшна агресия, заяви прессекретарят на Белия дом 

27.02.2022 | 18:32 Редактор: Тодор Петров

Руският президент Владимир Путин нареди силите за ядрено възпиране да бъдат приведени във висока степен на готовност. Путин подчерта, че западните страни налагат нелегитимни санкции на Москва. 

За втори път от началото на войната руският президент говори за ядрени оръжия. 

"Не само, че западните държави предприемат неприятелски мерки срещу страната ни в икономическото измерение - имам предвид незаконните санкции, за които всички знаят много добре - но и висшите служители на водещите страни от НАТО си позволяват да правят агресивни изявления по отношение на страната ни", настоя Путин. 

На сайта на руското министерство на отбраната пише, че стратегическите сили са "предназначени за възпиране на агресии срещу Русия и нейните съюзници, както и за разгром на агресора, включително във война с използването на ядрено оръжие". 

Белият дом отговори, че руският президент Владимир Путин си измисля заплахи. 

"Свидетели сме на подобно поведение през целия конфликт - измисля си заплахи, които не съществуват, за да оправдае по-нататъшна агресия", заяви прессекретарят на Белия дом Джен Саки. 

Веднага дойде реакция от НАТО. 

"Заповедта на Владимир Путин е опасна и безотговорна. Това допринася за агресията на руския лидер над Украйна. Разбира се, когато комбинирате тази реторика с това, което те правят на място в Украйна – водят война срещу независима, суверенна нация, извършват пълноценна инвазия в Украйна – това добавя още повече сериозността на ситуацията", коментира Йенс Столтенберг - генерален секретар на НАТО.

А преди тази новина дойде светлина - преговори между Украйна и Русия ще има. Съобщи го президентът Володимир Зеленски след разговор с беларуския президент Александър Лукашенко. Мястото е до река Припят между Беларус и Украйна. 

"Разбрахме се украинската делегация да се срещне с руската делегация без предварителни условия на украинско-белоруската граница, близо до река Припят. Александър Лукашенко пое отговорността да гарантира, че всички самолети, хеликоптери и ракети, разположени на територията на Беларус, остават на земята по време на пътуването, разговорите и завръщането на украинската делегация", обяви Зеленски.

Ръководителят на руската делегация Владимир Медински заяви, че руските представители са готови за преговори по всяко време. 

"Всеки час е спасен живот за нас", посочи Медински. 

А уговорката за срещата има своето развитие през деня - рано сутринта дойде изневиделица съобщението от Москва, че руска делегация вече е в Минск и чака Киев за преговори. Зеленски заяви, че това не е вярно. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Одобрявате ли позицията на България срещу руската агресия в Украйна?

Да, категорично! Позицията ни е навременна и много точна.
15%
Реакцията ни закъсня, трябваше по-рано да заемем твърда позиция срещу руската агресия.
23%
Не трябваше да заемаме толкова остра позиция и да подкрепяме санкции срещу Русия!
43%
Неизбежни са тежките икономически последствия за България, каквато и позиция да бяхме заели.
19%
Общо 10009 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК