Филм на ужасите, страхът е голям: Българи и украинци за бягството от войната

Настаняват в хотели хората, които няма къде да отседнат

27.02.2022 | 19:12 Редактор: Тодор Петров

Продължава влизането на украински и български граждани, бягащи от войната в Украйна, през границата ни с Румъния при Дуранкулак. Още 77 български граждани, двама на Северна Македония и един на САЩ пътуват към България от Одеса с два автобуса, съобщиха от външното ни министерство. 

Днес през граничен пункт Дуранкулак пристигнаха три автобуса. Малко преди 4 часа следобед във Варна пристигна и третия автобус от Одеса. В него пътуваха хора от всички възрасти, имаше и майки с бебета, и с домашни любимци. Преходът е бил труден, а чакането по границите – дълго.

"Никога не съм виждала такова нещо. Това е като филм на ужасите. Много съм притеснена. Страхът е голям, затова се евакуирах. Но танковете идват. Мъжът ми и синът ми останаха, заради мобилизацията не могат да тръгнат, а и ще пазят къщата, защото се очакват мародерства", споделиха част от хората.

Бежанците бяха посрещнати от хора, които им предоставиха безплатно домовете си. Тези, които няма къде да отседнат, ще бъдат настанени в три хотела край Варна. 

Десетки бяха и хората, които се спасиха от войната, идвайки в България с личните си автомобили и с какъвто превоз намери. Сред тях е бившият българският футболен национал Веселин Бранимиров. Той е помощник-треньор на украинския футболен отбор "Зоря" (Луганск). 

Одобрявате ли позицията на България срещу руската агресия в Украйна?

Да, категорично! Позицията ни е навременна и много точна.
15%
Реакцията ни закъсня, трябваше по-рано да заемем твърда позиция срещу руската агресия.
23%
Не трябваше да заемаме толкова остра позиция и да подкрепяме санкции срещу Русия!
43%
Неизбежни са тежките икономически последствия за България, каквато и позиция да бяхме заели.
19%
Общо 10009 гласа

Вижте повече в репортажа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК