Андрей намери убежище в България, но се връща в Украйна, за да воюва за родината си

Войната ще свърши, когато падне режимът на Путин, смята украинецът

27.02.2022 | 15:00 Редактор: Ваня Кузманова

Сред бегълците от войната е и младо семейство от Киев. Те са успели да избягат от ужаса на войната и сега е в България. Тази нощ мъжът ще остави жена си и двете си малки деца, за да се върне да воюва за родината си.

Срещаме се с младия мъж и семейството му, часове след като са пристигнали у нас от Киев. Моли го да го представим като Андрей. Това не е истинското му име, но казва, че никъде по света не се да се чувства в безопасност, докато не приключи войната. 

"Когато всичко започна руската авиация бомбардираше стратегически обекти. Все още нямаше цивилни жертви. В 5:00 сутринта успяхме да напуснем Киев. Минахме през румънската граница в района на Силистра в шест часа вечерта. В 8:00 часа пристигна информация, че мобилизират всички мъже. Успях да спася семейството си, сега ще се върна в родината си да я защитавам", разказа Андрей. 

Андрей бяга от ужаса на войната с съпругата си Маша, дъщеря си, която е на четири години и пет месечния си син. 

"Виждаме какво се случва! Умират хора, има много жертви. Снарядите попадат върху детски площадки. Хората са в бомбоубежищата, в метрото се крият. Всичко е много печално. В първия ден на войната на нашата баба и спря сърцето. Тя е преживяла Втората световна война и когато започна бомбандировките получи инфаркт", допълни Андрей.  

"Просто е страшно! Майка ми и брат ми останаха там, приятели ми са там! Това е ужас, което се случва. Бях по-спокойна, но това, което виждам е такава болка. Хората не могат да се свържат с роднините си. Това е ужас! Казват братски народ, какъв братски народ! Така ли правят братски народи", каза Маша.  

Андрей заминава да воюва за свободата на Украйна още тази вечер. Децата и жена му остават в България. 

"Те са стресирани, не разбират какво се случва! Но пътуването, всичко, често плачат! Андрей казва, че плановете на Путин да превземе Киев за един ден са претърпели провал. А Съпротивата на сънародниците му е жестока", посочи Андрей. 

Андрей казва, че войната ще свърши, когато падне режимът на Путин. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева. 

Одобрявате ли позицията на България срещу руската агресия в Украйна?

Да, категорично! Позицията ни е навременна и много точна.
15%
Реакцията ни закъсня, трябваше по-рано да заемем твърда позиция срещу руската агресия.
23%
Не трябваше да заемаме толкова остра позиция и да подкрепяме санкции срещу Русия!
43%
Неизбежни са тежките икономически последствия за България, каквато и позиция да бяхме заели.
19%
Общо 10009 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК