България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Каква е истинската цел на Русия и какво иска Путин?

"Това вече е война, макар и в косвена форма, срещу НАТО", каза Валентин Вацев

28.02.2022 | 09:02 Редактор: Искра Ангелова

Президентът Володимир Зеленски заяви, че Украйна е готова да преговаря с Русия, но отхвърли провеждането им в съседната Беларус, защото тя се използва като стартова площадка за руското нахлуване. Ще се съгласи ли Путин на преговори и какво иска руският президент?

"Най-важно е да се разбере волята на Русия. Истинската цел на руското ръководство е да воюва с Украйна, за да ѝ попречи да стане член на НАТО. Това вече е война, макар и в косвена форма, срещу НАТО. Тази война ще завърши скоро, най-много след една седмица, но следващите войни, в които навлиза човечеството, ще са войни между Русия и НАТО", каза политическият анализатор Валентин Вацев за "България сутрин".

По думите му в Кремъл не дават висока оценка на възможностите за тези преговори, но все пак те вече текат.

"Кремъл ще приеме всички условия на Зеленски, при условие, че украинският президент приеме единственото условие на Русия - Украйна да приеме своя извънблоков неутрален статус. Тези преговори, ако станат успешни, могат да сложат край на войната. Смисълът на войната не е да се превземе Киев, а да се принуди украинският елит да се откаже от своята мечта да членува в НАТО", добави Вацев в ефира на Bulgaria ONAIR.

Той смята, че има опасност сили от НАТО да се намесят в тази война.

"Но Кремъл предупреди: "Не се опитвайте да се намесвате, тъй като ние вече сме изпратили стратегически подводници в международни води и сме активирали своите стратегически ядрени ракети. Съдейки по състава на делегацията, която Кремъл изпраща, в Русия нямат много силни очаквания за успех, тъй като ръководителят не е на високо равнище. Това е бивш министър на културата", подчерта политическият анализатор.

Според него това е много показателно.

"Кремъл не вярва, че Зеленски е договороспособен. Русия активизира своите сили за стратегическо сдържане, така се прави 10 минути преди война. В България се занимаваме с кухненски разправии, което е недостойно за нашата 13-вековна история. Военният министър може да бъде оставен на мира, освен ако нямат нещо много по-добро от него, но това не е важно на фона на големите световни събития", категоричен е Валентин Вацев.

Вижте целия разговор във видеото.

Одобрявате ли позицията на България срещу руската агресия в Украйна?

Да, категорично! Позицията ни е навременна и много точна.
15%
Реакцията ни закъсня, трябваше по-рано да заемем твърда позиция срещу руската агресия.
23%
Не трябваше да заемаме толкова остра позиция и да подкрепяме санкции срещу Русия!
43%
Неизбежни са тежките икономически последствия за България, каквато и позиция да бяхме заели.
19%
Общо 10009 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Някои показаха,че са инфантилни.В такава ситуация да искат отстраняване на министър!Кой ще сложите бе нещастници?Важните неща пак ви минават покрай ушите.Четохте ли какво искат от СЗО?А това, че БНБ разреши банките да си използват дивидентите?Това хич не е важно! Сигнализирай за неуместен коментар