fallback

Бюджет 2022 е непремерен, няма да доведе до по-високи заплати?

Коментар на финасиста Юлиан Войнов и икономиста доц. Григор Сарийски

22.02.2022 | 09:00 Автор: Здравко Черкезов

Бюджетът за тази година е на финалната права. Предстои неговото окончателно приемане в пленарната зала. 

"Бюджетът е насочен към увеличаването на доходите на най-уязвимите групи. Виждаме сериозна загриженост, но с такива големи разходи предизвикателство е инфлацията. Към момента е вносен компонент в България, така че очакванията са към края на годината да има по-малък инфлационен натиск", посочи финансистът Юлиан Войнов в студиото на "България сутрин".

Доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания на БАН не смята, че увеличението на заплатите е толкова гарантирано заради "сиви практики". По думите му, "единственото сигурно е, че ще се увеличат осигуровките и данък върху дохода".

"Не можахме да видим здрава логика между минималната заплата и максималния осигурителен праг. Бяха предприети увеличения за гилдии, които не трябваше да бъдат притискани - като земеделските производители, където увеличението на минималния осигурителен доход ще доведе до изтикването на част от тях извън пазара. В този смисъл мисля, че бюджетът е непремерен", коментира икономистът пред Bulgaria ON AIR.

Според Войнов, няма причини доларът и газта да продължат да се увеличават, а с това и инфлацията ще спадне. Доц. Сарийски обаче не е голям оптимист.

"При 9% инфлация в началото и 3% на края на годината, средният процент е 6%. Но не бих си заложил заплатата на 3% в края на годината, защото ще има и инфлация на недостига – много производителите излязоха от пазара и това ще доведе до дисбаланс на търсенето и предлагането. Още сега през февруари очаквам да достигнем темпове от 10 и над 10% инфлация", прогнозира икономистът.

Двамата експерти в студиото коментираха и пренасочването на 20 млн. лв. от бюджета на съдебната система към Българската академия на науките.

"Съдебната система е неефективна и огромна част от средствата ще отидат към увеличение на бонусите на магистратите. Но това е политическо решение, управляващите си имат своите аргументи и с финансов механизъм се опитват да провокират системата да работи по-ефективно", отбеляза Войнов.

"Тези 20 млн. са под това, което е необходимо за БАН. Има съществена разлика в увеличението на заплатите на депутатите и на БАН. Много от най-талантливите и кадърните напуснаха заради недофинансиране, а лишаването на БАН от средства е просто смешно. Не виждаме дългосрочна политика", отсече ученият от Института за икономически изследвания на БАН.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback