България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Пролет в квАРТал" отново завладява София, очакват ни танци и история за столицата ни

"Ние работим с поколения, които не си знаят историята", сподели Мартина Стефанова

16.05.2024 | 12:10 Редактор: Искра Ангелова

От 17 до 19 май ще се проведе фестивалът "Пролет в квАРТал". Неведнъж сме ви разказвали за тази инициатива, а нейната основна цел е тя да се асоциира със старото архитектурно наследство.

"Петък, събота и неделя, когато ще бъде пролетното разцъфване в "Квартала", където е духът на стара София, ще бъде слънце. Заради това ние сме предвидили няколко пешеходни зони, тъй като София продължава да бъде единственият град без своите пешеходни пространства. А ние смятаме, че хората трябва да са преди колите и те трябва да се чувстват добре", каза създателят на инициативата Мартина Стефанова в студиото на "България сутрин".

Тя сподели, че пешеходни пространства ще има на много места.

"Ще има една градинка, която ще се казва "Патриарх Кирил", ние искаме тази градинка да си бъде постоянно градинка за хората, защото всичко се застрои. Този път ще предложим и хапване, музика, работилница пред Регионалния исторически музей, а пък в парка ще има артистичен базар. Там ще има и латино танци, уроци по танци", допълни Стефанова за Bulgaria ON AIR.

Улица "Веслец" също става пешеходна в събота.

"По "Цар Симеон" ще има джаз, стендъп комеди, ще има работилници, ще пишем текстове за историята на стара София, които след това ще ги разработваме. Работим все повече сградите, които са необитаеми, да са обитаеми, защото това е начинът да ги спасим. Целта ни е да поканим тези хора, да разцъфнем, да усетим тези къщи, да усетим тяхната история", поясни създателят на инициативата.

А историческите турове са класика за "Пролет в квАРТал".

"Те включват историите за къщите. Историите непрекъснато се обновяват, непрекъснато идват предложения за нови турове. Ние трябва да познаваме нашата история, преди да искаме да я разрушим и да я бутнем. Ние работим с поколения, които не си знаят историята, това е истинска трагедия за нашето бъдеще. Локациите са готови да посрещнат всеки един гост или живущ, за да покажат това, което те правят", коментира още Мартина Стефанова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа