България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Един работещ издържа двама пенсионери, трябва анализ на осигурителната система

"Осигурителната и пенсионната система трябва да бъдат разграничени от социалното подпомагане", каза Зорница Русинова

17.02.2022 | 09:47 Редактор: Теодора Патронова

На среща със своите предшественици социалният министър Георги Гьоков обсъди идеи за развитие на пенсионната система.

"За всички нас тази среща е знак, че се търси експертиза. Независимо от политическата окраска, министрите на труда винаги са били експерти. Това беше целта на срещата - да се потърси експертно мнение на хора, които са били част от тази система", коментира председателят на Икономическия и социален съвет и бивш социален министър Зорница Русинова в "България сутрин". 

Тя изтъкна, че при пенсиите трябва да се анализират всички тенденции през последните години. 

"Ние имаме през целия демократичен преход изключително ниски пенсии. Решенията, които трябва да се вземат, категорично не трябва да бъдат само обосновани на финансови анализи, а да се стъпи на един по-широк анализ и да се гледа цялата осигурителна система. Всички ние се обединихме около мнението, че когато става въпрос за някакви по-сериозни промени в пенсионния модел, трябва да бъдат добре анализирани", обясни Русинова пред Bulgaria ON AIR.

Гостът обърна внимание, че през тази година за първи път започва прилагането на получаване на пенсии и от втория стълб, така че трябва да се изчака да се види до какво води и тази промяна.

"Осигурителната и пенсионната система трябва да бъдат разграничени от социалното подпомагане и да се търсят други инструменти за подкрепа на хората в тези трудни времена. Трудно е да се говори за справедлива формула на плащанията на пенсиите, защото не само пенсионерите, но и всички хора в момента усещат несправедливост заради инфлацията и високите цени. Не трябва да забравяме, че нашата пенсионна система е базирана на два принципа - солидарност и принос", поясни Русинова.

Тя изтъкна, че държавата трябва да осигури ресурс за възрастните хора, които са с много ниски доходи. 

"Справянето с това хора да не живеят в недоимък е наистина ангажимент на социалната държава. Оттук нататък, когато говорим за осигурителна система, не трябва да забравяме, че тя се крепи на работещите. Трябва да се гледа каква е осигурителната тежест и как тя се синхронизира с данъчната система. Все още един работещ издържа около двама пенсионери. Трябва да се мисли какво трябва да се направи от гледна точка на инвестиции в образование, така че работещите хора да имат по-високи доходи", каза още Русинова.

Тя подчерта, че трябва да се водят дебати какво се случва на пазара на труда, защото част от бизнесите, които ще излязат от кризата, ще повдигнат темата за състоянието на кадрите. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
0 rate up comment rate down comment 0
Ваня
преди 2 години
Кой е луд да се осигурява,като вижда какво става с пенсиите? Защо да се осигурявам,като леля ми получи хубава пенсия,а сега пенсията и е минимална. Сигнализирай за неуместен коментар
4
4 rate up comment rate down comment 1
Таня
преди 2 години
При тази несправедливост при пенсиите,подчертавам-несправедливост,никой не е толкова глупав да се осигурява върху доход над мин.раб.запл.Огледайте се,хора,всеки познава поне 5-10души,които работят без да се осигуряват изобщо.Други на мин.и то по собствено желание.Няма как да хванеш работодател,щом е изгодно и за работещия.Докато пенсиите не станат справедливи,като се преизчислят чрез осиг.доход,така ще е. Сигнализирай за неуместен коментар
3
5 rate up comment rate down comment 0
читател
преди 2 години
Докато работещите не се осигуряват на реално получените доходи,пари за пенсии няма да има.Малко са фирмите,които спазват осигурителното законодателство. И данъчните ревизори вместо да си вършат работата,си кротуват по канцелариите Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
И нмого по-зле ще става за съжаление. Сигнализирай за неуместен коментар