Защо на пенсионерите пак не им излязоха сметките и откъде дойде объркването?

Част от възрастните хора получиха добавка за завършен имунизационен цикъл

07.02.2022 | 18:41 Редактор: Искра Ангелова

Започна изплащането на пенсиите и добавките към тях. С февруарските пари възрастните ще получават и разликата между дохода от януари и февруари, а НОИ започна разяснителна кампания.

Хиляди пенсионери се наредиха пред пощенските пунктове, за да вземат както актуализираните си пенсии, така и обещаните добавки. Те би трябвало да са 3 - редовната Ковид добавка от 60 лв. и две компенсации за намалените суми през януари спрямо декември. Двете компенсации са съответно за януари и за февруари.

Елена излиза от пощенския клон с по-малко пари от миналия месец.

"Нямам добавка, защото миналият месец взех 615 лв., сега 590 лв. - по-малко са ми дали от миналия път", коментира тя.

Не знае къде да провери и ще разчита на помощта на децата си. Объркването както за Елена, така и за всички останали пенсионери дойде, след като от преизчислението бе извадена индексацията на пенсиите от периода 2017-2019 г., когато увеличението се правеше през коефициента за стаж подобно и на последното преизчисление от Коледа 2021 г. 

В сметките не влиза и допълнителната сума, която получиха миналия месец за преизчислените си пенсии за последните 7 дни на миналата година. Също както Елена, и на други пенсионери не им излязоха сметките.

Част от пенсионерите получават и друга добавка - тези със завършен имунизационен цикъл взимат по 75 лв. отгоре.

"Дадоха ми парите за бустерната доза, която си сложих", сподели Виолета Филева.

И все пак хората, които взимат парите от пощенски клон, получават справка за пенсията си и добавките към нея под формата на служебна бележка.

"Подробна справка изваждаме от една програма и в нея е вписана сумата на пенсията, Ковид добавката. Отделно в пенсионен запис се изважда още една бележка за 75-те лева за пенсионерите, които са ваксинирани. За краен цикъл на ваксина - те се изплащат още от 1 февруари. Доста хора вече си ги взеха, но сега явно искат да си ги вземат накуп, заедно с пенсиите и Ковид добавката", обясни Антоанета Стойчева от "Български пощи".

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

710 лв. минимална работна заплата - достатъчна ли е?

Не! 710 лв. е обидно ниско заплащане, тези пари не стигат за нищо
72%
Парите са малко, но в момента това са възможностите на държавата и на икономиката ни.
15%
Малко или много, по-добре е от сегашните 650 лв.
8%
Спасих се в чужбина и заплатите в България вече не ме вълнуват.
5%
Общо 449 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

3
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 6 месеца
2
1 rate up comment rate down comment 0
боже боже
преди 6 месеца
Някой може ли да обясни как са изчислени сумите за 7 те дена на декември? При мен за 7 дена ми дават 9лв?!?!?! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Ирина
преди 6 месеца
Получих пенсия по-малка от миналия месец !Този Ококорен финансов министър да се пръждосва, ако иска в Харвард, ако иска в Аскюу - той е вреден за България откъдето и да го погледнеш .Това Харвардските мошеници са едни гладни въшки налазили България ! Сигнализирай за неуместен коментар