Омбудсманът: Нужен е нов пенсионен модел

Колекторските фирми тормозят и заплашват хората, заяви проф. Диана Ковачева

17.01.2022 | 18:30 Редактор: Таня Харизанова

„От началото на месец януари до днес съм получила вече стотици жалби от пенсионери, които се оплакват от различни проблеми. Включително от това, че не могат да разберат какъв е размерът на пенсиите. От това, че така и не получиха служебно разпорежданията от НОИ, а трябваше да ходят и да чакат, да се молят да получат тези разпореждания. Но всъщност за мен основният проблем, който остава в момента е – как ще продължи нататък реформата, защото тук са нужни много категорични и трайни мерки. А в края на краищата Ковид - добавката, която се оказа, че е проблемът сега във връзка с по-ниските получени пенсии има временен характер“. Това каза в предаването „Опорни хора“ омбудсманът проф. Диана Ковачева.

„Това е факт, продължи Диана Ковачева. Изключително важна задача на народните представители точно в този момент е да вземат решение по какъв начин те ще стабилизират това плащане за хората. Защото в края на краищата веднъж дадена, тази Ковид – добавка, без значение какъв е нейният размер, не е справедливо да бъде отнета. Тя не може да бъде отнета като социално плащане“.

„По тази причина трябва да бъде намерен начин да бъде туширан този проблем, продължи с проблемите омбудсманът. - И аз се обръщам към народните представители днес с конкретно писмо и препоръка след като са преизчислени пенсиите с този коефициент 1,35 в началото на годината. А на практика всички пенсии да бъдат индексирани с двата процента. 3,8 и 5,7 за двете години – 2018-та и 2019-та. Да се уеднакви режима. По този начин пенсиите ще се вдигнат с повече от тези 12,5 средно проценти, които са очаквани. Но на практика тук няма да бъдат необходими повече пари. Защото всъщност по този начин може да се компенсира тази добавка, която по този елегантен, бих казала, начин да влезе в размера на пенсиите на хората и по този начин да не се усети евентуално нейната липса“, категорично заяви Диана Ковачева.

„Смятам, че тази добавка трябва да бъде давана като социална добавка. Тоест по един различен режим, поради още една причина. Има още една причина, с която настоявам народните представители да приемат законодателни мерки – тази добавка и сега не е несеквестируема. Което означава, че всички пенсионери, които имат задължения, а на практика тази добавка им се удържа веднага. Те дори не успяват да я получат. А тази добавка има съвсем различна цел. Тя няма за цел да погасява задълженията им, макар и те да са длъжници. Някои от тях имат запори на сметките си. Тази добавка има за цел да им помогнат да живеят, да преживеят зимата, за лекарства, за храна…“

 

„Аз лично смятам, че тази добавка трябва да бъде несеквестируема, да бъде обявена за такава чрез законодателна промяна. Ще кажа още нещо – извън общия размер на пенсиите, който всеки е получил, остава една категория лица, които наистина са най-ощетени. И това са хората, със социални инвалидни пенсии. При тях разликата наистина е много сериозна. Стана ясно, че ще бъде компенсирана през месец февруари тази разлика, която се получи. Но нека не забравяме, че все пак в сегашните пенсии се включват и едни дни от месец декември“, изчисли омбудсманът.

„Хората, които са с най-ниски пенсии, социално уязвимите, за тях според мен трябва също да се помисли. По какъв начин те да бъдат така компенсирани чрез пенсиите си или чрез социални плащания. Така че всъщност да няма нито един пенсионер под линията на бедност. Ето това е въпросът през 2022-ра година. И накрая, ако ми позволите още нещо, което е свързано вече с цялостното политическо решение за посоката на реформата в пенсионна реформа изобщо…“

„Става дума за нов пенсионен модел. А онова, което в момента е изключително несправедливо по отношение на пенсионерите, е следното – хората, които са се пенсионирали най-отдавна във времето, всъщност получават най-ниски пенсии. Просто, защото са се пенсионирали отдавна и техните пенсии колкото и да индексираме всички пенсии, те се индексират със средния месечен осигурителен доход за годината, към която те са се пенсионирали някога. А тези, които са се пенсионирали по-наскоро всъщност се индексират. Техните пенсии се променят със средния месечен доход за предходната година, който е много различен осигурителен доход“, даде пример проф. Диана Ковачева.

Тя предложи, всички пенсии да се актуализират, да се индексират със средния месечен осигурителен доход за предходната година.

„Нова актуализация – категорична е Диана Ковачева. - Когато актуализираме пенсиите всъщност това да е към момента на миналогодишния осигурителен доход, а не към момента – някога, когато си се пенсионирал - преди 10, 15 или 20 години. Защото тогава хората изобщо не усещат никаква актуализация на пенсиите си. Просто сумата е много малка. Защото тогава средният месечен осигурителен доход е бил много различен от този, който е например сега за предходната година. Така че смятам, че това е справедливо и този модел трябва най-после да се приложи по отношение на всички пенсии. Така че хората наистина да усетят едни по-адекватни на съвремието ни пенсии“, заяви Диана Ковачева.

„Това са очакванията на хората, които ми пишат, това са очакванията на хиляди пенсионери, защото през миналата година получих над 20 000 подписа от пенсионери, които се оплакаха от ниския размер на пенсиите си. Това е много сериозна цифра“, добави омбудсманът.

Относно темата за колекторските фирми, Диана Ковачева е категорична, че „там решението е само законодателно, няма друг начин, по който да се справим с тормоза над хората от страна на колекторските фирми. Настоявам, ако има работна група, да бъдат включени и представителите на институцията на омбудсмана. При нас идват изключително много жалби от хора, които са де факто пострадали – жертви. Точно от тормоз от страна на колекторските фирми. Всъщност, въпросът тук е в следното – освен, че се предявяват едни вземания, които, дали не са изтекли по давност, дали това е точният размер – не е ясно. Освен, че на хората им се звъни денонощно, има посещения вкъщи, заплашват ги дори с невъзможни заплахи“, заяви Диана Ковачева.

Целия разговор гледайте във видеото!