Гьоков: До 1 юли ще са ясни вариантите за увеличение на пенсиите

Минималната работна заплата трябва да расте, трябва да се определя от принципи, заяви социалният министър

13.02.2022 | 12:11 Редактор: Елеонора Танева
Гьоков: До 1 юли ще са ясни вариантите за увеличение на пенсиите

"Бюджетът е инвестиционен - предвижда инвестиране в хората, подобряване на публичната среда, в инфраструктура и икономика. Оценките са различни, обяснима е реакцията на опозицията. ГЕРБ завиждат на този бюджет. Този бюджет не е съвършен, но е добър, балансиран, бюджет на растежа и на възвръщане на справедливостта в социалната система. Всичко е направено с отговорно отношение към парите на хората". 

Това каза пред БНР министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков. 

Той отчете, че винаги ще има критики към бюджетите, но те няма да са експертни, а политически. 

"Искам повече пари за социалните неравенства, опитваме се да ги намалим, но при предишното управление неравенствата се задълбочаваха. Средствата за това подпомагане в бюджета за тази година са с 350 млн. лева повече. Поели сме ангажимент и към Европа за привеждане на нашето подпомагане в съответствие с жизнения минимум за един човек", добави социалният министър. 

Той коментира, че заради политически решения пенсионната система е изкривена.  

"Прекомерното нарастване на минималната пенсия, несъобразено с приноса на хората към системата, изкривява системата и хората остават с чувство на несправедливост. До 1 юли ще предложим няколко варианта за пенсиите, за да намерим справедлив начин за увеличаване на пенсията с отчитане на приноса на всеки един. Пенсиите трябва да бъдат разграничени от всички добавки и подпомагане", заяви Гьоков. 

Той е категоричен, че минималната работна заплата трябва да съществува и да се увеличава.

"През годините не успяхме да убедим социалните партньори, че тази заплата се определя на някакви принципи. Не успяхме, защото няма изграден автоматичен режим - заплатата да зависи от други обстоятелства, които се случват в страната. Например да е обвързана със средната работна заплата. Когато се появи такъв режим на определяне на МРЗ веднъж в годината, тогава всичко ще стане ясно и на социалните партньор. А те не са толкова против увеличаването на МРЗ, а по-скоро от това, че няма предвидимост", каза министър Гьоков. 

710 лв. минимална работна заплата - достатъчна ли е?

Не! 710 лв. е обидно ниско заплащане, тези пари не стигат за нищо
72%
Парите са малко, но в момента това са възможностите на държавата и на икономиката ни.
15%
Малко или много, по-добре е от сегашните 650 лв.
8%
Спасих се в чужбина и заплатите в България вече не ме вълнуват.
5%
Общо 449 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Петър Иванов
преди 2 години
Минимална заплата от 710 лв е направо подигравка с хората. Тези 60 лв са нищо с процента инфлация на месечна база. Само горивата за 1 месец са скочили с 0.15 ст., а да не говорим хранителните и нехранителните продукти. Абсолютно всичко. С тези заплати и тоалетна хартия не може да се купи, камо ли човек да ходи да работи. Това убива абсолютно всичко. Ако заплатите не се покачат рязко нещата няма да са хубави до края на годината. Сигнализирай за неуместен коментар