Бивш социален министър: Респектиращи разходи в бюджета, но ми се губят политиките

Инфлацията може да достигне 11,6%, предупреди Христина Христова

10.02.2022 | 20:05 Редактор: Тодор Петров

Със 129 гласа "за" Бюджет 2022 беше приет на първо четене от депутати.

"Обикновено бедността на държавата е свързана с икономиката, а не с бюджета. Има значение какви условия създава за бизнеса и развитие на икономиката, за да има качествени работни места и добри заплати за хората. Очевидно е много трудна работа да се направи бюджет в това кризисно време", заяви бившият социален министър Христина Христова в предаването "Денят ON AIR".

И призна, че е разчитала някои от важните параметри най-накрая да бъдат направени по правила - минималната работна заплата и максималният осигурителен доход.

"Това не се случи, очевидно времето не стигна. Не съм удовлетворена, че не се намери начин да се постигне консенсус по минималната работна заплата и формула за максималния осигурителен доход", изтъкна тя пред Bulgaria ON AIR.

Христова определи разходите в бюджета като респектиращи - около 66 млрд. лв. Но подчерта, че в числата ѝ се губят политиките.

"Не се променя философията на плащането на детските добавки. Говорим за демографска криза. Помощта за раждане не е увеличена. Как така актуализацията отсега се прокламира? Откъде можем да гарантираме, че законодателната власт ще актуализира този бюджет?", каза още тя.

Бившият социален министър се надява да не се разрази сериозна безработица и изтъкна, че цените на тока, газта и водата водят до по-висока инфлация. Може да достигне до 11,6%, алармира Христова. На пазара на труда имаме 2 противоположни явления, смята Христова - застрашени сме от повишаване на безработицата и дефицит на пазара на труда.

"Дългът, който се готвим да вземем - 7,3 млрд. лв., също е много внушителен. Дългът си е дълг. Дано тези планирани неща не бъдат осуетени от промените в макроикономическите параметри", отбеляза гостът на Ганиела Ангелова.

На въпрос за пенсиите и изплащането на добавките към тях, Христина Христова отговори:

Получи се голям хаос с пенсиите. Това е много сложна система и не можем да се сърдим на хората, че не са разбрали, че едното е пенсия, другото е добавка. От 1 юли ще има индексация на пенсиите, планирано е с 6,1%. Упорито представители на управляващите казват, че ще има преизчисляване на пенсиите през втората половина на годината. Да не се бърза с това преизчисляване и да се правят нови грешки и несправедливости.

Гледайте целия разговор във видеото.

710 лв. минимална работна заплата - достатъчна ли е?

Не! 710 лв. е обидно ниско заплащане, тези пари не стигат за нищо
72%
Парите са малко, но в момента това са възможностите на държавата и на икономиката ни.
15%
Малко или много, по-добре е от сегашните 650 лв.
8%
Спасих се в чужбина и заплатите в България вече не ме вълнуват.
5%
Общо 449 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК