България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бюджет на растежа или на инфлацията: Опозиция и управляващи в словесна схватка

Коментар на Георги Ганев от "Демократична България" и Красимир Вълчев от ГЕРБ

11.02.2022 | 09:11 Редактор: Жаклина Иванова

Депутатите приеха държавния бюджет на първо четене в пленарната зала. Ден преди това те разгледаха финансовите рамки на Здравната каса и Държавното обществено осигуряване. 

"При актуализирането на бюджета и при подготовката на бюджета за следващата година ще започне да се прилага програмният подход, при който всеки първичен разпоредител на бюджетни средства ще заложи причините и целите на своето съществуване", заяви Георги Ганев от "Демократична България" в "България сутрин".

Членът на бюджетната комисия в парламента посочи, че последната информация, която има, е, че годишната инфлация е 7,8%.

"Средногодишната инфлация е средното ниво на цените за последните 12 месеца, сравнено със средното ниво на предходните 12 месеца. Ще видим още няколко месеца с годишна инфлация с над 8%. Очаквам към края на годината инфлацията спрямо същия период миналата година да е спаднала значително", уточни Ганев.

По думите му, през втората половина на годината инфлацията ще се успокои на годишна база. А относно компенсациите, събеседникът подчерта, че никой не трябва да бъде компенсиран заради това, че съществува явлението инфлация.

"Там, където може да бъдат мислени компенсации, защото определени неуредици в нашата рамка са причинили неуредици в кризата с енергийните цени, механизмите вече са налице", добави Ганев.

И изтъкна, че ако някъде бъде отчетен различен дефицит, той ще бъде надолу - така, както се е случило с планирания дефицит за 2021 г.

Народният представител от ГЕРБ Красимир Вълчев коментира пред Bulgaria ON AIR как от партията виждат новия бюджет.

"Това е бюджет на инфлацията и на лъжите. Тази година имаме един допълнителен данък - инфлационен. Минимум 10% е намалението на всички реални доходи. Лъжа е, че това е бюджет на хората. Няма да получат увеличение възнагражденията за полицаи, военнослужещи, преподаватели във висшите учебни заведения, учени и т.н. Целият ръст се дължи единствено на инфлацията. Лъжа е, че това е бюджет на растежа. Този бюджет е насочен предимно към капиталови разходи", подчерта бившият образователен министър.  

Според него това ще бъде бюджет на обедняването, а управляващите са лично виновни за инфлацията. От ГЕРБ ще внесат поправки относно бюджета, но те ще касаят отделни сектори, дейности и параграфи.

"Има тенденция от колегите от ГЕРБ да си представят инфлацията много по-голяма от реално отчетената по показатели и методологията на Евростат", отвърна Ганев.

А причината за това, че е възприета тази реторика е, че енергийните цени са скочили много.

"Има политика по доходите. Бюджетът абсолютно продължава принципа още от времето на ГЕРБ - учителските заплати да са 1,25 от средните заплати", завърши той.

710 лв. минимална работна заплата - достатъчна ли е?

Не! 710 лв. е обидно ниско заплащане, тези пари не стигат за нищо
72%
Парите са малко, но в момента това са възможностите на държавата и на икономиката ни.
15%
Малко или много, по-добре е от сегашните 650 лв.
8%
Спасих се в чужбина и заплатите в България вече не ме вълнуват.
5%
Общо 449 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК