България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Инфлацията стряска повече от корупцията, а правителството няма 100 дни

Коментар на проф. Росен Стоянов и доц. Александър Христов

16.02.2022 | 09:45 Редактор: Жаклина Иванова

Пенсионерите очакват по-справедливи пенсии, работещите - по-високи заплати, а домакинствата - по-ниски сметки за ток и парно. Политиците търсят решение на кризите отвъд границата - в Украйна и Северна Македония. Какъв е дневният ред на политиците и разминава ли се с този на хората?

Проблемите на хората започват в момента, в който са отдали своя вот по време на избори. Там спират обещанията. Би трябвало политиците да започнат да изпълняват ангажиментите, които са поели. Ние започваме да битуваме отново в своята среда, отчитайки обаче все по-нарастващите сметки, с които сме задължени да се справяме. Онова, за което ние мислим, е малко по-различно от онова, за което политиците мислят от деня след изборите. Това заяви политологът проф. Росен Стоянов в студиото на "България сутрин".

"Пресечна точка на дневния ред на политиците и на гражданите може би има, но има и много разминавания. От средата на 90-те думата "инфлация" винаги е била по-плашеща от думата "корупция". На социално ниво инфлацията е нещо, което е доста по-притеснително, корупцията продължава да се вижда като абстракция", посочи доц. Александър Христов от Центъра за анализи и кризисни комуникации.

Според проф. Стоянов в стабилно общество - такова с качество на живот и стандарт, обикновено хората не се интересуват от това кой е президентът или премиерът. Хората съставят план за собствения си живот, а политиците са задължени да изпълняват определени функции.

Доц. Христов уточни пред Bulgaria ON AIR, че при идването на ново правителство е нормално да има промяна в институциите и разпределението на властта.

"В момента тече "овладяване". Правителството няма 100 дни, няма и половин час. Инфлацията, цените, проблемите с веригите на доставка, икономическите проблеми, Ковид кризата, ниската ваксинация - това са все реални проблеми, с които правителството трябва да започне работа от първия ден", изтъкна той.

А външнополитическите проблеми, с които се занимава правителството - Северна Македония и конфликтът в Украйна, доц. Христов смята, че имат пряко отношение във вътрешните.

Събеседниците коментираха и увеличението на заплатите на депутатите и как това се възприема в обществото.

"Депутатите се научиха, че обяснението за това ще бъде формално, че се налага - след като в закона го пише, те са принудени да вземат повече пари. Това е формален акт, не би трябвало да му обръщаме внимание, ако личният им морал и етиката ги самозадължат да правят много повече именно поради тази причина", отбеляза проф. Стоянов.

За корупцията и списъците с конкретни имена, които Петков предостави на прокуратурата, политологът каза: "Този ход на новото правителство не бих определил като прагматично политическо усилие. Това е по-скоро, според тях, ефективна публичност. Публичност, която трябваше да насочи прожекторите към дадена тема, да доведе нещата до абсурд".

А доц. Христов посочи, че публичен ефект от това вече има, както и че той е свързан със заявката, която коалицията е дала - че ще се бори с корупцията.

Дали новата коалиция ще издържи 4 години, гостите в студиото са категорични - ако проблемите ескалират, управлението най-вероятно няма да издържи.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Киро - сестричката
преди 2 години
Хей, защо мълчите и нищо не казвате, когато България я заробват на едро ?Сега оКокорения АсАНчо дава България във робство на янките ! . . . . Той води сбирщина мухльовци, за да подпишат заробващи договори сравнение с които американските ел.централи в М.Изток са детска играчка . . . . . Посланик Херо Мустафа също е в състава на българската делегация във Вашингтон !Защо ли е там, тази американска чума ?Заробват ни с атомни реактори Westinghouse (като гръмналите в Япония), заробващи ... Сигнализирай за неуместен коментар