Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Проф. Герджиков: Съдебната реформа на настоящия етап е "кауза Пердута"

По думите му е много страшно прокуратурата да отиде към изпълнителната власт

19.02.2022 | 21:03 Редактор: Теодора Патронова

"От престрелки и войни не се печели, войната е крайно средство за разрешаване на конфликти, едва ли трябва да стигаме до войни. Не е хубаво, още повече че тази война не е перспективна. Тя просто не може да доведе до нищо, така че тя ще бъде на всичко отгоре и безплодна", каза бившият председател на НС и бивш служебен премиер проф. Огнян Герджиков в "Опорни хора".

По думите му войната я е започнала "Демократична България", които са решили, че съдебната реформа трябва да се състои в две неща - свалянето на главния прокурор и закриването на специализираните съд и прокуратура,. 

"За мен и едното и другото на настоящия етап са "кауза Пердута", заяви проф. Герджиков пред Bulgaria ON AIR.

"Правосъдният министър може да поиска оставката на главния прокурор. Само че едно е да се поиска, друго е да се вземе решение, а това решение се взима от Висшия съдебен съвет. Той на всичко отгоре е и в осакатен състав и трябва да събере седемнадесет гласа за свалянето му, което технически аз не знам как може да стане", обясни той.

"Много е страшно прокуратурата да отиде към изпълнителната власт. Това не трябва да се допуска. Независимостта на съдебната система, включително и прокуратурата, изисква да не е в изпълнителната власт. Така че това би било много голяма грешка ако някой смята, че трябва да бъде сложена там", изтъкна гостът.

Според проф. Герджиков при изборите на членове на подобни органи има порочна практика, господстващата партия да има най- много мандати.

Той добави, че главният прокурор е един административен ръководител и няма толкова много власт, както на някои им изглежда.

"БАН е една много недолюбвана финансирана институция, няма никакво съмнение. При нас на науката се гледа като нещо много екзотично едва ли не, а имаме такива постижения всъщност през годините, които никои ги знаяе. Така че това да има пари за БАН не е лошо, но защо трябва да се вземат веднъж дадени пари. Това не звучи добре", коментира още гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК