Правосъдният министър отговори на Гешев: Бездействието на прокуратурата струва скъпо

"Не е наказателна акция", подчерта Надежда Йорданова

17.02.2022 | 13:48 Редактор: Елеонора Танева

Нови искри между управляващите и главния прокурор. Иван Гешев даде негативна оценка на бюджета за съдебната власт и предложението той да бъде намален, за да се прехвърлят средства към БАН. Властта отговори: идеята не е наказателен ход срещу държавното обвинение. 

Повод за прехвърчането на искри между съдебната и законодателната власт станаха 23 млн. лв. Предложението е парите да бъдат пренасочени от бюджета на съдебната власт към този на БАН. Идеята обаче не се хареса на обвинител номер 1. 

"Не знам кой политически гений измисли тази схема, мислейки, че ще скара съдебната власт с БАН. Това е поредната политическа атака, смешна политическа атака", коментира Гешев. 

Атаката на властта пък не била прецедент.

"Има трайна практика на Конституционния съд и ще спра дотук. Ефектът – празник за мафията и олигархията, ако се случи. Прокуратурата няма да има пари за експертизи и делата няма да влизат в съда", предупреди главният прокурор. 

"Това не е наказателна акция. Става дума за обсъждане на по-ефективно разходване на бюджетните средства. Бездействието на прокуратурата струва скъпо", заяви правосъдният министър Надежда Йорданова. 

"България има най-големия бюджет за съдебната власт като процент от БВП в целия ЕС", каза финансовият министър Асен Василев.

Личностна атака в пренасочването на държавните пари обаче, видяха и от опозицията.

"Това е лична фиксация спрямо главния прокурор. Това е фиксация на управляващите, опит за подчиняване на съдебната система и доминиране над нея", коментира Хамид Хамид от ДПС.

А в иначе принципните задочни спорове се появиха и личностни нападки.

"Ако искат българските прокурори да се ползват с уважение и с дължимото им ниво на автономност, е добре да започнат да разговарят, да дават отчет и да престанат да се държат като лична гвардия на Иван Гешев", подчерта председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов. 

"Надяваме се депутатите да дадат пример за спазване на Конституцията и законите и ще се окажат на висотата на своята отговорност. В противен случай интерес ще има само престъпността", отговори Гешев.

Предложението на управляващата коалиция ще бъде разгледано при второто четене на законопроекта за държавния бюджет. Окончателните пари ще станат ясни следващата седмица, когато се очаква бюджетът на държавата да бъде приет окончателно.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
ние
преди 2 години
Вашите действия струват още по скъпо на народа. Сигнализирай за неуместен коментар