Гешев: Тържество на мафията е прехвърлянето на пари от прокуратурата към БАН

Той уточни, че критиката му е насочена срещу реформирането на държавното обвинение през бюджета

16.02.2022 | 18:18 Редактор: Теодора Патронова
Гешев: Тържество на мафията е прехвърлянето на пари от прокуратурата към БАН

Главният прокурор Иван Гешев критикува остро намерението на управляващите 23 милиона от проектобюджета за прокуратурата да бъдат прехвърлени към БАН. Гешев определи тази стъпка като "тържество на мафията". Той уточни, че критиката му не е насочена към учените, а срещу опитите държавното обвинение да бъде реформирано през бюджета.

"Това, което ще се случи, е, че няма да има пари за експертизи. Резултатът е, че няма да има дела, внесени в съда, това ли искат българските граждани, искат българската престъпност, организираната, вероятно, но не и българските граждани. Няма да има пари за преводи. Няма да има пари за режийни разходи на прокуратури, т.е. ако мога да се изразя така образно, ще затвори някоя прокуратура. Ако някой нарича този подход реформиране на прокуратурата, за мен това е смешно. Съжалявам, че ще го кажа - дано не е някакво дребнаво политическо заяждане, цената, за което отново ще платят българските граждани", коментира Гешев, цитиран от БНР.

Утре въпросът ще бъде обсъден и на заседанието на Висшия съдебен съвет, който се председателства от министъра на правосъдието.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК