Учени от БАН готови на протест, очакват 20 млн. лв. повече 

Надяват се на диалог с управляващите

09.02.2022 | 19:42 Редактор: Ваня Кузманова

Учените от БАН готови на протест, ако в Бюджета за 2022 година не получат повече пари. Според тях са необходими 20 млн. лв. повече от заложеното. Надяват се на диалог с управляващите, за да не се стига до протести.

Главен асистент д-р Ива Дойчева е един от младите учени в БАН. Тя е едва на 34 години. Д-р Дойчева работи в БАН от 9 години, а заплатата ѝ е 1046 лв. 

"Отделям определена сума за ток, вода, храна и не мога да си позволя да излизам от тези граници. Аз осъзнавам, че ако е момента да имам дете, аз не мога да си го позволя. Ще бъда поставена пред дилемата дали да продължа да работя в БАН или да имам дете", каза гл. ас. д-р Ива Дойчева от БАН. 

Общото събрание на Българската академия на науките заяви, че политическото решение за размера на бюджетната субсидия, предвидена за 2022 година, нарежда учените от академията на последно място в системата на образованието и науката в страната. Средната заплата в БАН е 850 лева. 

В бюджета за тази година е заложено Академията да получи 119 млн. лева, което е с 2 млн. повече в сравнение с миналата година. Учените обаче настояват да получат с 20 млн. лева повече. 

"Изключително сме разочаровани, направо сме потресени от отношението на правителството", заяви проф. Пенка Петрова - директор на Института по микробиология при БАН.  

"Значи 30 години слушах приказки как нещата ще се оправят, наслушах се на приказки, искам да видя действия", заяви математикът проф. Николай Витанов. 

"Ако постоянно ние трябва да се обясняваме какво правим и защо го правим, всички тези хора с техните семейства ще напълним площадите на София и ще гътаме правителството", каза проф. Емануел Мутафов - директор на Института за изследване на изкуствата на БАН.   

Д-р Дойчева също е готова да излезе на улицата, за да защити българската наука, но в същото време вече гледа към чужбина. Избрала е да запише постдоктурантура в Германия. 

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК