Петков за парите на БАН: Ще подкрепяме науката срещу постигнати резултати

Учените алармират, че бюджетът им е недостатъчен

10.02.2022 | 17:58 Редактор: Елеонора Танева
Петков за парите на БАН: Ще подкрепяме науката срещу постигнати резултати

Премиерът Кирил Петков е провел среща с председателя на БАН. Академик Юлиан Ревалски е запознал министър-председателя с актуалната ситуация в академията. Основната тревога на учените е, че бюджетът им е недостатъчен, за да функционира институцията нормално.

В отговор Кирил Петков е подчертал, че образованието и науката са водещ приоритет за кабинет. Министър-председателят е уверил, че науката трябва и ще бъде подкрепяна. Но водещо в това отношение ще бъде постигането на реални резултати.

Фокус в разговора са били механизмите за задържане на младите учени в България, както и усилията "изтеклите" от страната ни умове, да се върнат. Управляващите работят по приемането на нов Закон за насърчаване на научните изследвания и иновациите. Той ще включва единен стандарт за качество на научните изследвания, зададен от държавата.

710 лв. минимална работна заплата - достатъчна ли е?

Не! 710 лв. е обидно ниско заплащане, тези пари не стигат за нищо
72%
Парите са малко, но в момента това са възможностите на държавата и на икономиката ни.
15%
Малко или много, по-добре е от сегашните 650 лв.
8%
Спасих се в чужбина и заплатите в България вече не ме вълнуват.
5%
Общо 449 гласа

Снимка: Министерски съвет

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
chtsvet@polymer.bas.
преди 2 години
Парите за учените от БАН очевидно са недостатъчни и смешни! Учените трябва да бъдат подкрепени. От друга страна разликите в качеството на отделните учени са големи. Убеден съм, че трябва да има диференциация. Ако следваме Чешката академия би трябвало на всеки 4 или 5 години да има международен одит на лаборатории от институтите по природни науки. Ако една лаборатория постигне отличен резултат би трябвало да получат заплати като в Макс Планк институтите. Силно се съмнявам, че много лаборатории ще Сигнализирай за неуместен коментар