Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Бюджетът е социален, а харчовете - разнообразни и в добри размери?

"Гласът на всички служители в сектор "Сигурност" бе категорично чут от страна на правителството", каза Мариян Събев

21.02.2022 | 22:04 Редактор: Жаклина Иванова

Какво постигнаха полицаите от двудневните протести? Ще намери ли държавата пари за увеличение на заплатите им?

"Първият ефект вече е налице. Виждаме, че гласът на всички служители в сектор "Сигурност" беше категорично чут от страна на правителството. Започна диалог в някаква форма. Вярвам, че техните искания - повишаване на заплатите с 20% и по-добри условия на труд, ще бъдат посрещнати на някакво ниво в разговорите със съответните ресорни министри", каза Мариян Събев от Центъра за изследване на демокрацията в студиото на "Директно".

Според него проблемът няма да бъде решен най-вероятно тази седмица, въпреки че синдикатите са "планирали внимателно и са уцелили момента".

"По време на планиране на бюджета подобни действия са съвсем нормални, особено предвид това, че техните заплати не са били индексирани последните няколко години. Дори и последните увеличения не бяха съизмерими с увеличенията в други сектори. Позицията на служителите е напълно естествена", смята Събев.

По думите му бюджетът е социален, а харчовете са разнообразни и в добри размери.

"Правителството ще приеме част от исканията, но не в пълния им вариант", уточни събеседникът пред Bulgaria ON AIR.

Запитан кое е причина за ескалация на напрежението сега - тъй като исканията не са нови, той отговори: "Със сигурност новата вълна в управлението на страната. Тези искания са от времето на правителството "Борисов" 1. През годините имаха различен отзвук, имаше увеличения, имаше опити за реформи".

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК