България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Еленко Божков: В началото на годината ще има редица фалити при малките фирми

"Инициаторите на този мораториум останаха единствените му защитници", посочи бившият член на КЕВР

30.12.2021 | 08:55 Редактор: Жаклина Иванова

Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди новата, по-висока цена на газа от януари. До утвърждаване на цената не се стигна. Предложението е синьото гориво да стане 117 лева за мегаватчас, което е увеличение с малко над 14%.

"Да си представим това азерската молекула да дойде в България - това даже не е нужно. Възможно е част от количеството, което ние нормално транзитираме за Гърция, да бъде задържано в България. Тук има един технически проблем обаче - че не е готова връзката, през която да бъде трансфериран този газ в гръцката система", посочи бившият член на КЕВР Еленко Божков в студиото на "България сутрин".

Членът на Стратегическия съвет на президента коментира и дали е възможно да бъде избегнато увеличението.

"Цените в момента са в процес на намаление на увеличението на западните газови борси. Ние няма как при съотношение 70/30 - спотова цена към нефтен еквивалент, да не расте и при нас. При това с минимално участие на азерски газ - 1/3 или 1/4 от договореното количество идва при нас", изтъкна Божков.

Според него, ако се използват възможностите да се увеличи доставката до договорените количества, ще имам начини за съществено влияние и намаление с до 40% на сегашната цената.

А относно това как ще се отрази увеличението на бизнеса, експертът каза пред Bulgaria ON AIR, че резултатът ще бъде крайно негативен.

"На бизнеса продължава да се отразява крайно негативно. Заедно с цените на електрическата енергия. За малкия бизнес, който няма възможности за кредитиране, за гарантиране на сделките си, това е пагубно. Вероятно в началото на годината ще сме свидетели на редица фалити при малките фирми, особено тези, които използват и природен газ и електричество за производството си", прогнозира бившият член на КЕВР.

Тенденцията за поскъпването на природен газ зависи изцяло от "Северен поток 2" и неговото лицензиране от германския регулаторен орган, смята Божков.

Членът на Стратегическия съвет на президента обсъди и наложения мораториум.

"Инициаторите на този мораториум в лицето на Гьоков и Нинова останаха единствените му защитници, като средство за компенсиране на цени. Има редица други начини за задържане на цените, които се използват от правителствата в цяла Европа", изтъкна той.

И добави, че последиците от него ще бъдат пагубни, ако не се намери адекватен компенсиращ механизъм.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
Ради
преди 2 години
Аз разбирам, че не е добре да се задържа изкуствено цената, но ГЕРБ досега с години я задържаха, затова сега и толкова рязко се вдига. Обаче щом е могло с години, мисля, че биха могли да я задържат сега за няколко месеца, докато мине зимата. Сигнализирай за неуместен коментар