Цените на електроенергията дадоха първите си негативни отражения върху бизнеса

1, 2 млрд. лева са допълнителните приходи в бюджета, които ще бъдат разпределени от парламента

22.12.2021 | 17:38 Редактор: Жаклина Иванова

1, 2 млрд. лева са допълнителните приходи в бюджета, които ще бъдат разпределени от парламента, съобщи премиерът Кирил Петков. Излишъкът ще отиде за добавки за пенсионерите през следващата година и допълнителна помощ заради високите цени на електроенергията.

Цените на електроенергията дадоха първите си негативни отражения върху бизнеса. Заради непосилното поскъпване, частните жп компании спряха работа. Същото се случи и с Интермодалния терминал край Пловдив, който обслужва над 200 тира дневно.

"Много по-евтино излиза по суша да се движат камионите, отколкото през интермодалната връзка, която имаме. Това е бизнес, който ако 4-5 дни не работи – пак се връщаме в първи клас и наново започваме всичко. Не се ли вземе някакво решение това по някакъв начин да се подпомага. Този бизнес не може да работи", каза собственикът на Интермодален терминал "Пловдив" Илиян Филипов.

Държавата отговори - компенсира бизнеса с над 1,5 млрд. лв.

"Най-малките бизнеси би трябвало да бъдат подпомогнати по най-добрия вариант. Ще избегнем възможността да подпомагаме бизнеси, които вече са намалили своя риск и цените са им ниски", заяви премиерът Кирил Петков.

"Декември месец вече може да бъде разплатен по съществуващата програма, като за другите мерки сме предвидили много бърза нотификация. Знаете, че проблемът с цените на енергоносителите не е само български. Към момента ние имаме една от най-ниските цени на ток. Не, че това много "ни топли", посочи министърът на финансите Асен Василев.

Така, с вече отделените 450 млн. лв. за октомври и ноември, помощта за индустриален ток става общо 2 млрд. лв.

"С компенсацията, гласувана от втория служебен кабинет - от октомври до март, обхващаме целия отоплителен и зимен период", изтъкна министърът на енергетиката Александър Николов.

Освен за бизнеса, помощ държавата дава и за пенсионерите. 750 млн. лв., които ще стигнат за 60 лева на месец Ковид добавка към пенсиите от януари до юни.

54 млн. лв ще бъдат отпуснати и за работещите на първа линия. Над 1,2 млрд. лв. от допълнителните приходи в хазната държавата ще даде на Народното събрание, което да реши за какво да ги разходва.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК