Правителството подготвя компенсации за фирмите заради енергийната криза

Работодателите настояват финансовата помощ да бъде в размер на 217 лева за мегаватчас

20.12.2021 | 18:00 Редактор: Жаклина Иванова

Правителството със спешни мерки за бизнеса заради високите цените на електроенергията. Много предприятията твърдят, че търпят загуби след наложения мораториум върху цените на тока и парното. Работодателите настояват финансовата помощ да бъде в размер на 217 лева за мегаватчас.

В продължаващата пандемия, а вече и в условията на енергийна криза, единственото спасение за бизнеса на Даниела Симеонова е помощта на държавата. Разчита на компенсациите, за да продължи да управлява своята шивашка фабрика.

"Цената на електричеството излезе извън контрол. Разбирам, че проблемът не е само в България, но все пак мисля, че правителството може да вземе такива мерки и да разреши проблемите на бизнеса. Аз, като собственик и управител, проведох разговори с дилърите на електричество. Знам, че прогнозите са за цена на ток над 700 лева", сподели тя.

В началото на седмицата цената на електроенергията на свободния пазар за ден напред достигна рекордните 670 лева за мегаватчас.

Спешни мерки за бизнеса се налагат и заради наложения от парламента мораториум върху цените на тока и парното.

"Аз лично съм привърженик на мораториума, защото смятам, че така помагаме на домакинствата и на семействата и ги предпазваме от удара на цените от 1 януари. Но такъв мораториум трябва да върви заедно с компенсаторни мерки за българската икономика, за българските фирми. Ако сега до края на годината, не вземем, след това може да бъде много късно", заяви вицепремиерът Корнелия Нинова.

"Цените растат почти непредсказуемо и са в пъти по-високи от очакваните и от тези, които бяха миналата година. Бизнесът трябва да има предсказуемост, определеност, за да може да прави своите планове дали да спира, дали да съкращава, на какви нива да ги изпълнява", посочи председателят на АИКБ Васил Велев.

Бизнесът предлага да има долен праг на подпомагане в размер на 150 лв. Спасителният пояс от ситуацията, според работодателите, е фирмите да получат 75% от разликата между прогнозната цена на тока, която за декември е 119 лева, и пазарната такава. Бизнесът има и решение откъде да дойдат парите за компенсации.

"Средства за компенсиране на потребителите има. Те се трупат като свръхпечалби на енергопроизводителтие. Само за един месец АЕЦ "Козлодуй" ще спечели 600 милиона лева", изтъкна Велев.

На срещата в Министерството на икономиката са били обсъдени и мерките в помощ на бизнеса заради Ковид-19, а именно 60/40 и 80/20 да продължат да действат и през следващата година. Всички набелязаните мерки трябва да получат одобрението на МС.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК