Петков и Мицотакис: Двете страни ще си сътрудничат в сферите на инфраструктурата и енергетиката

Изграждането на интерконектора навлиза в последния си етап, съобщи гръцкият премиер

20.12.2021 | 17:41 Редактор: Теодора Патронова

Газовата връзка с Гърция, от която се очаква страната ни да получава по-евтин природен газ от Азербайджан, ще бъде завършена до месеци. Това стана ясно след срещата на премиера Кирил Петков с гръцкия му колега Кириакос Мицотакис. По време на първото посещение на Мицотакис у нас двамата са набелязали няколко сфери, в които двете държави да си сътрудничат: инфраструктура, енергетика и регионални проекти. 

Строежът на тръбата с Гърция, чиято дължина е общо 182 км, навлиза в заключителен етап. Гръцкият премиер Мицотакис обясни, че са преодолени закъсненията в доставките за изграждането на газопровода заради пандемията от Ковид-19.

"Изграждането на интерконектора Гърция-България навлиза в последния си етап. Договорихме се да положим усилия за този проект, който е много важен и за двете страни, да бъде завършен възможно най-бързо. Това е една обща цел. Приоритетът, който ще се сложи върху гръцката връзка е от стратегическо значение и за България, и за Гърция“, подчерта той.

Сега очакванията са три години след символичната първа копка интерконекторът да бъде готов, с което българската газопреносна мрежа ще се свърже с гръцката и с Трансадриатическия газопровод. По този начин ще се гарантират доставки от източници, различни от руската държавна компания "Газпром". А на срещата в София двете страни са обсъдили възможностите и за внос и износ на енергия.

Гръцкият премиер отново се обяви за възможно най-скорошно свикване на първата междуправителствена конференция със Скопие и Тирана, с която символично да се даде начало на преговорите за ЕС за двете държави. Гръцката страна даде и висока оценка на намеренията на новото българско правителство за справянето с пандемията.

"Радваме се, че новият български премиер отдаде огромно значение на ваксинацията на страната и гръцкото правителство. Лично аз съм на негово разположение с каквото можем да помогнем в тази сфера. Това е едно сериозно предизвикателство и никога няма да сме сигурни, ако всички страни не постигнем висок процент на ваксинирани, за да можем да постигнем защита“, подчерта Мицотакис.

Българското и гръцкото правителство ще проведат общо заседание в Атина през януари догодина.

Премиерът на Гърция проведе среща и с държавния глава Румен Радев, на която беше потвърдено задълбочаването на двустранното сътрудничество.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Mекински Валентин
преди 2 години
А договориха ли се кога ще стане паметника на Гоце Делчев в Кукуш или Баница, всеедно, хем кога ще слагат българите в гръцката конституция? - или нашия го беше страх да попита. Шкембе се беше попикал по тоя въпрос, казаха ми близки. Джамбазки може би ще попита като фалшиво по-юнак. Сигнализирай за неуместен коментар