България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Вървим към задължителна ваксинация - какви санкции грозят отказващите да се имунизират

Коментар на доц. Христо Христев и адв. Свилена Димитрова в "България сутрин"

07.12.2021 | 08:27 Редактор: Жаклина Иванова

Задължителните ваксинации стават все по-вероятни. Ще бъдат ли законни и какви санкции грозят отказващите да се имунизират?

"В практиката на ЕСПЧ вече има развити произнасяния, в които са изнесени основните условия, при които е допустимо да бъде въведена задължителна ваксинация. Когато става въпрос за заболявания със съществен епидемичен потенциал, които могат да засегнат много голям брой хора, да поставят под въпрос нормалното функциониране на болничната система и да имат висок брой смъртни случаи, е възможно да се въведе имунизация", посочи преподавателят по Европейско право в Софийския университет доц. Христо Христев в студиото на "България сутрин".

Той уточни, че става дума за прилагане на ваксини, които са изпитани и доказано сигурни с оглед на прилаганите методи на научни изследвания.

"Евентуалните санкционни последици при незачитане на това задължение зависят от националната преценка", изтъкна доц. Христев.
 

Председателят на Българската болнична асоциация адв. Свилена Димитрова е категорична, че подобна мярка със сигурност би имала ефект.

"Става дума за претегляне на това доколко е възможно интересът на обществото да предпостави налагането на подобна мярка. В европейски план имаме примери за това. Не можем да изключваме такава мярка да бъде наложена у нас. До този етап каквито и способи да използваше правителството, за да мотивира хората да се ваксинират, те не са подействали", подчерта тя пред Bulgaria ON AIR.

И двамата са категорични, че е бил допуснат един огромен проблем - обществото се е подхлъзнало в полето на конспирациите, вместо да се довери на научните факти и изследванията.

"Не става въпрос за хвърляне на боб, а за неща, за които се провеждат изследвания. При Ковид-19 имаме заболяване, което се разпространява много бързо, засяга много голям брой от гражданите, има много висока смъртност. Това са факти", добави доц. Христев и апелира да се върнем в полето на здравия разум.

"Здравната система върти един и същи цикъл. Не можем да излезем от него, ако нямаме достатъчно ваксинирани", убедена е Димитрова.

Според преподавателя по Европейско право, в България е липсвала адекватна политика на управление, а допуснатите грешки са били много.   

"Завихрихме се в спирала от конспирации, вместо да заложим на научните данни. Ако преценката на нашите управляващи е, че ние трябва да заложим задължителна ваксинация в България, законът дава такава хипотеза, те много бързо могат да я въведат. На фона на тези решения в европейска посока, нека някой не се надява, че изброявайки тезата за нарушаване на личните права, ще успеем да се изплъзнем от тази перспектива", изтъкна председателят на Българската болнична асоциация.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

9
0 rate up comment rate down comment 0
Пенчо
преди 11 месеца
Няма да се ваксинирам никога!!! Сигнализирай за неуместен коментар
8
4 rate up comment rate down comment 0
НЕКОЙ
преди 1 година
Ами, задължителен бой...?! Как ви се струва...?! Сигнализирай за неуместен коментар
7
6 rate up comment rate down comment 1
Александър Георгиев
преди 1 година
Адвокатчето, бих го посъветвал когато говори за толкова сериозни неща като летален изход и т.н. да се хили по този неадекватен начин, а да си свери часовника какъв е процента на смъртните случаи от началото на пандемията, да си свери часовника до колко са минали всички изпитания с промотирания от негова страна продукт, до колко една рестрикция относно това детето ти да не ходи на училище ако не е ваксинирано е по-малко рестриктивна или по-малко жестока от това да те хванат физически и да те вакс Сигнализирай за неуместен коментар
6
3 rate up comment rate down comment 8
ДУДУ
преди 1 година
Най глъмарестите които познавах преди пандемията сега са антиваксъри!Нищо ново! Сигнализирай за неуместен коментар
5
0 rate up comment rate down comment 1
коптор
преди 1 година
Веднага тъпите наскачаха! Сигнализирай за неуместен коментар
4
1 rate up comment rate down comment 1
коптор
преди 1 година
Веднага тъпите наскачаха! Сигнализирай за неуместен коментар
3
14 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 1 година
Тези вещества не са одобрени и за тях производителите са освободени от отговорност,страничните ефекти са прекалено много и прекалено много хора умряха от тях,особено след поставяне на първа доза и до месец и половина след това докато ги водят не ваксинирани,ако нямаше натиск тези препарати никога нямаше да бъдат ползвани дори по спешност,това са фактите но вие за тях не говорите.Това не е ваксина щом след поставянето и ти се заразяваш,разболяваш и дори умираш,по научните правила не е ваксина. Сигнализирай за неуместен коментар
2
8 rate up comment rate down comment 2
Емс
преди 1 година
Нямате никакво уважение към зрителите си. Как може да ни показвате Свилена Димитрова в такъв вид. Потрес от отблъскваща нечистоплътност. Сигнализирай за неуместен коментар
1
15 rate up comment rate down comment 2
анонимус
преди 1 година
Вървите към задължителен затвор!Един ще си го получите,мисирки,калинки и всякакви глашатаи на измислените мерки и вир0с.Ще се радвате и на народната любов,първо,а после на л'бовта по наровете в ЦСЗ.Нещастници долни,*** на Запада.ДГД! Сигнализирай за неуместен коментар