Задължиха децата над 5-годишна възраст в Ню Йорк да се ваксинират

Срокът за първа игла е до 14 декември

07.12.2021 | 07:30 Редактор: Елеонора Танева
Задължиха децата над 5-годишна възраст в Ню Йорк да се ваксинират

Властите на Ню Йорк разшириха обхвата на задължителната ваксинация срещу Ковид-19. На имунизация вече подлежат децата над петгодишна възраст и всички работещи в частния сектор.

Нововъведението идва в момент, когато силно заразния вариант Омикрон се разпространява във все повече американски щати, предаде Ройтерс.

Най-многолюдният американски град поставя срок до 27 декември за всички 184 000 компании в мегаполиса да ваксинират служителите си, каза кметът Бил де Блазио.

Децата между 5 и 11 години трябва да си сложат поне една доза ваксина до 14 декември. Тези над 12-годишна възраст трябва да бъдат напълно ваксинирани до 27 декември, за да могат да посещават ресторанти и да участват в извънкласни занимания, като спорт, музикални и танцови прояви.

"Ваксинацията е начинът да излезем от тази пандемия и това са смели, първи по рода си в страната мерки, които да насърчават нюйоркчани да запазят себе си и общностите си в безопасност", посочи в изявление Де Блазио, който сдава поста следващия месец на новоизбрания кмет Ерик Адамс.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК