"Супер зелен сертификат" е в сила в Италия, задължителна ваксинация за много германци

В Брюксел се стигна до сблъсъци между полиция и демонстранти заради мерките

06.12.2021 | 13:30 Редактор: Тодор Петров

Затягане на мерките в Европа заради разпространението на новия вариант на Ковид-19 - Омикрон. 

В Италия влизат в сила нови ограничения срещу разпространението на коронавируса. От днес до 15 януари е в сила така нареченият "супер зелен сертификат". 

Той позволява само ваксинираните или преболедувалите Ковид-19 да могат да се хранят в ресторантите на закрито, да ходят на кино, в клубове или на футболни мачове. 

Новото германско правителство планира задължителна ваксинация за работещите в някои сектори - болници, домове за възрастни и други медицински практики. 

Според епидемиолога д-р Петър Марков няма индикация за намаляване на ефективността на ваксините. 

"Малко рано e все още да бъдем категорични в скоростта на разпространнението, но се разпространява по-бързо. Рисковите групи остават възрастните хора и хората с придружаващи заболявания. Засега няма данни за разлика в симптоматиката на заразените с Омикрон в сравнение с другите варианти нито, симптомите са същите", обясни той.

Д-р Марков е категоричен, че към момента ваксините остават най-ефективният вариант срещу Ковид. 

Междувременно в Брюксел се проведе мащабен протест срещу ограничителните мерки. Стигна се до сблъсъци между полиция и демонстранти. Униформените използваха сълзотворен газ и водни оръдия срещу протестиращите, които отговориха с павета и запалителни бомби.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК