България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Министър Денков: Това е последният "първи учебен ден" за тази година

Най-голямата трудност на МОН е комуникацията с МЗ, посочи той

06.12.2021 | 09:05 Редактор: Здравко Черкезов

От днес всички ученици отново се връщат в клас. Това е възможно, след като стана ясно, че щадящи тестове ще има за всички.

"Необходимо е да има регулярни доставки, които стигат за всички желаещи. За тази седмица има, ще ни докарат до средата на седмицата и още 350 хил. теста. Надявам се заедно с тестовете в склада, които са 80 600, да успеем да стартираме и следващата седмица. Този път се надявам това да е последният първи учебен ден за тази година", заяви служебният министър на образованието акад. Николай Денков в студиото на "България сутрин".

В столичното 107 ОУ "Хан Крум" тестването на големите ученици преминава добре, но за съжаление, е регистриран и положителен тест – на шестокласник.

"Това е първият ни случай от началото на тестването. Медицинският фелдшер го изпрати вкъщи, като родителите ще ни информират допълнително след PCR тест", обясни директорът Данко Калапиш пред Bulgaria ON AIR.

По думите му тестовете се осигуряват от седмица за седмица

"Този път имаме надеждата, че ще продължат регулярно доставките на тестове, за да продължи присъственото обучение. Допреди имаше такива очаквания, но с изискването да има тестване два пъти седмично се оказваше, че няма достатъчно тестове", посочи акад. Денков.

Просветният министър очерта два проблема между Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването:

"Когато се вземат решения, се оказва, че не участват представители на МОН. Първото, което трябва да се промени, е когато се обсъждат – да участва такъв човек от нашето министерство", изтъкна той.

"Поразен съм, когато някой излезе и каже бодряшки: "Тестове има, тръгвайте!", а в реално време се оказва, че тестове няма. Тук има изключително важен комуникационен проблем. Дори бях помолил да не казват нищо за нашата система, но и това не помогна", добави министър Денков.

Той се надява страната да стигне до 250 заболели на 100 000, за да се мине навсякъде на присъствено обучение, но призивът му към родителите е: "Пуснете децата в училище, с тези тестове е безопасно. Знаем, че не можем да удовлетворим всички, но това е решението до момента".

Според него няма нищо фатално в едно или друго решение, но има повече положителни страни на присъственото обучение.

"Ако има нещо фатално, това са децата, които напускат училище. А те не са толкова много в големите градове, където е най-големият натиск от родители. 37% от децата в ромските училища не влизат в клас", изтъкна образователният министър.

Акад. Денков обясни и за спора между МОН и МЗ, като подчерта, че МОН няма законово право да поръчва тестове.

"Какво е системното решение? Не може да зависи от това кой е министър, а да има правила - когато се обсъжда това нещо, да има представител на образователното министерство", категоричен бе просветният министър.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Избщо не трябваше да ги пускат. То не остана време без това, ама айде. Сигнализирай за неуместен коментар