Напрежение по оста МОН - МЗ, Денков призова решенията да се взимат съвместно

60% от учениците са заявили, че искат да се тестват

05.12.2021 | 10:35 Редактор: Елеонора Танева
Напрежение по оста МОН - МЗ, Денков призова решенията да се взимат съвместно

Има тестове за всички училища за новата седмица. Ако има организация в учебните заведения, те могат да започнат още от утре да учат редовно. Около 60% от всички ученици са заявили, че искат да бъдат тествани. Процесът ще отнеме една-две седмици и огромното болшинство от учениците ще се върне в клас преди Коледа. Това съобщи министърът на образованието Николай Денков пред БНР.

Той посочи, че ключова се е оказала промяната в заповедта на здравното министерството, с която се е разрешило едно вместо две тествания седмично. Образователният министър подчерта, че след затварянето на училищата е имало значителен спад на заболелите  във възрастовата група от 6 до 19 години.

По думите на Денков е безотговорно от Министерството на здравеопазването да правят изказвания, които рефлектират върху родителите и учениците по неправилен начин, тъй като не отговарят на реалността.  

"Най-важното е решенията да се вземат съвместно, защото не са само здравни, имат социални последици, влияят върху родителите, оттам и върху икономическата ситуация. Това е институционален проблем и това трябва да бъде променено", допълни Денков. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 1
академици
преди 2 години
И двамата министри са напълно неадекватни на ситуацията с пандемията! Няма учебник по епидемиология в който да пише, че при малко под 500 на 100 хил. заболеваемост е безопасно за учителите и учениците в клас! Всеки от двамата се чуди как да се хареса на общественото мнение! Пандемия не се управлява така! Вижте какви решения се взимат в Европа! Въпреки обещанията на политиците и протестите! Има медицински протоколи и стандарти които трябва да се прилагат и спазват! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
блуба
преди 2 години
Аз мисля, че не е правилно 2 седмици преди зимната ваканция да тръгват децата отново на училище, точно когато чакаме да ни удари новия щам. Те досега седяха вкъщи. По-добре да мине ваканцията, да се видии какво е положението с омикрона, да спаднат случаите и вече да ги пуснат. Сигнализирай за неуместен коментар