Училищен директор: Когато искаш да свършиш нещо бързо, централизираният подход не е най-добрият

Има уверение от СРЗИ, че ще бъдат осигурени тестове за всички ученици в София, каза Асен Александров

02.12.2021 | 22:05 Редактор: Здравко Черкезов

Всички ученици се връщат в клас от понеделник, но от МОН сигнализираха за недостиг на тестове.

"Ако министерството няма достатъчно тестове, да ни каже до утре. Ако в 10 часа ни кажат, че за 51-во училище няма тестове, до 15 часа ще си намерим. След като държавата не може да осигури с обществена поръчка тестове за кратко време, да децентрализираме нещата", заяви с директорът на 51 СОУ "Елисавета Багряна" Асен Александров пред "Денят ON AIR".

Един неинвазивен тест се продава за около 4 лв. и за тези пари училищните директори могат да си осигурят нужните бройки "буквално за часове", стана ясно от думите му.

"Когато се прави голяма обществена поръчка, много се усложняват нещата. Когато искаш да свършиш нещо бързо, централизираният подход не е най-добрият", изтъкна Александров.

Притеснява го, че "Продължаваме промяната" акцентира твърде много върху корупцията, занемарявайки ефективността във вземането на решения.

"Преди имахме 80% ефективност. Сега имаме 0% корупция и 5% ефективност", посочи той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Александров е получил уверение от СРЗИ, че ще бъдат осигурени тестове за всички ученици в София. Училищният директор очаква около 90% от родителите да подадат декларации за съгласие децата им да бъдат тествани веднъж седмично с неинвазивни тестове.

"По-добре е да са два пъти седмично. Това е компромисен вариант, докато не дойдат прословутите тестове на 9 декември. Тогава трябва да дойде голяма поръчка. Ако има голямо количество от 1,5 млн., няма да има повече дефицити", смята Александров.

По думите му здравното министерство се държи с училищата като "хора, които са отгоре". "Вече свикнахме с това, така ще изглежда", призна училищният директор.

Въпреки ниския процент на заразени деца, Александров очаква повече положителни тестове при по-големите ученици.

 Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК